torsdag 30 september 2010

Rantamor - Säljäveln 8-0....

Skriv in er här ! Nu är det som att börja i första klass...inskrivning !!!
Men det var inskrivning för Lilla Blå.
Bilbesiktning.....

En dag när bilen, ens samhällskamrat ska läggas in på undersökning.....en kamrat som är så bra så länge den startar och tar mig dit jag ska. Men bli ett problem, när han inte går genom besiktningen.... 

Han som besiktigar...han knackar.. han kollar.. han är som ett monster...vill bara hitta ett fel, så han kan grina med sina monsterlèende, och skratta åt mig, att jag inte har en körduglig bil.
Hade nog en körduglig bil...men fick en tvåa på handbromsen. Attans...attans, lite mera kostnad, men säkert bra för trafikmiljön. Eller nåt.....

Rantafar tog allt med en kopp kaffe.....d ordnar sig....

Efter att varit i Ollonlandet och besiktigat Lilla Blå, drar vi hemåt med en jäkla fart.....det är ju så nydeligt vackert och vi vill fiska......och efter en del nätläggning har vi berikats med 8 sikar varav två med rom. Kul och långnäsa till säljäveln...

Hösten börjar absolut närma sig.... men den här dagen var kanon. Som en sommardag med sydvindar.
Vi är nöjda.....vi har njutit av dagen, grillat korv och glidit runt med Sally....
Kära vänner Tjingeling och puss.....


NF Macro #3 - MÄTARLARV.

Att hinna fota en mätarlarv, är väl precis vad jag hinner, fjärilar har ju alltid så bråttom, och fåglar, tillåmed grodorna hoppar iväg....är nog rädd för en puss kanske.
Men den här lilla mätarlarven hade inte en chans att smita från min Nikon, och i macro blev han riktigt läcker.
Mera MACRO HÄR.

onsdag 29 september 2010

Rantamor - Säljäveln 3-0...

Nattfrost igen fjärde natten i rad, och ändå står min sista rosknopp där i morgonsolen å strålar.
Vi tvekar lite med vad vi ska hitta på idag...ingen skogspromenad för då följer det bara med en massa trattisar hem.....havet skulle vi låta bli idag...kom vi överrens om igår....
Men vi är inte sämre än att vi kunde ändra oss, efter lunchen har vi tagit på oss våra fiskekläder och är på väg ned till Sally-båten.
Vi har bestämt oss för fisk till middagen. Å fryst fisk, näe... inte när det finns färsk i havet

Och se på fanken vi lyckas slita två romstinna sikar och en fin öring ur munnen på säljäveln..
Hahaha 3-0 till Rantamor... som är lycklig som en nypåsatt marskatt... (va jag nu fick d ifrån)

Vackert var det idag med, när vi kom ut på havet var det plattvatten och så otroligt underbart att jag glömde fotografera. Jag bara memorerade in allt i mitt huvud.
Sen började det blåsa lite och genast blev havet lite gropigt, men det var sydvindar, varmt å skönt. Och fotot över sommarstugorna, i höstkläder vart ju inte så dum den heller, även om inte havet var platt.

När Rantafar rensade fisken svävade fiskmåsen ovanför, med munvattnet rinnandes ur näbben, han visste att det skulle bli gosaker.

Och godsaker blev det till middagen också, ungstekt nyfångad öring i foliepaket.
Bara så mumsigt gott. Och visst bor vi underbart som bara kan knalla ned till båten och tuffa iväg ut till havet och fånga oss en öring till middagen. Vi är lyckligt lottade, och vi njuter utav vår tid.
Och vi lurade säljäveln på tre fiskar. Jipppiiii.
Imorron blir det bilbesiktning igen, då ska lilla blå som ska in å visa hur snygg han är.
Tjingeling...vi hörs imorron, TACK alla ni som läser/ kommenterar min blogg, utan er vill jag inte vara.


Tema - Himmelsk

En solnedgång i Haparanda i juni när det var midnatts-sol, det var så vackert när himlen färgades röd, och solen bara var borta en liten stund för att åter kliva upp. Korta ljusa nätter....lite annat än den årstid vi går till mötes.
Mera HIMMELSK hos PETUNIA.

tisdag 28 september 2010

Vacker morgon...dödade inte säljäveln ännu....

Vi tog mod till oss och åkte ut å kollade nätet. Rantafar var ju skitnervös....tänk om Rantamor träffade säljäveln.
En tokvacker morgon, inte kan Rantamor vilja död åt sälen ???? Hon är ju rätt snäll...eller...är hon ????

Kolla så vackert. Visst får man ståhud...eller va fan det heter. Vi bara njöt...å njöt...å berättade för varann hur vackert det var.....hur lyckliga vi var som fick uppleva det här. Fan vi hade glömt säljäveln och bara fjollade på om hur vackert det var.
Men det var just vackert.

Men vad gör det när det är så nydeligt vackert, när havet bara lägger upp sig som en....som en...vacker naturlig del av naturen, som vill bara förtrolla oss.  Vi kollar, vi nosar, vi bara njuter....är detta verkligt ???
Nej detta är inte verkligt, vi får ju ingen fisk i nätet........
Varför???
Säljäveln.....men han får leva vidare, har ju inget vapen. Förlåt ni som tog illa upp att jag skulle döda säljäveln....Rantamor tar till så stora ord, inte kan hon döda någon, men svära å leva om kan hon, den lilla satmaran.
Vaddå ??? Ja... vi fick ingen fisk, men en massa nya hål i nätet...tack för det....säljävel....
Vi tar upp våra nät.....ingen idè att ha dom ute....Säl och ingen fisk...

Vi åkte hem, pysslade runt lite och städade bort sommaren.
Sen bestämde vi att vi skulle gå en skogspromenad.
Hittade en massa trattkantareller ...IGEN
Men Ante ville ju ha en burk torkade trattisar....nu ha vi d med.  Skulle ha haft flera barn säger Rantafar, så hade vi fått plocka mer svamp. Ja vet inte jag...är rätt nöjd.


Nu blev det lite fel....det här fotot skulle vara tidigare....morgondimma på havet...
Jag är fortfarande inte så bra på det här med nya redigeraren....
Men jag är bra på å plocka svamp...är bra på att vara Rantamor..är bra på att njuta av livet...men inte på att få fisk i havet......inte idag iallafall....
Tjingeling...alla vänner...jag dödade inte säljäveln...inte än i alla fall.....


måndag 27 september 2010

Fisktapp och hustruaga....

Morgonen började med frost, marken var alldeles vit å frostig och vårt prydnadsäppelträd såg helt fantastiskt ut i med frost, vattendroppar och solens strålar, så jag var bara tvungen att tassa ut i morgonrocken och fota lite.

Inte så mycket till äpplen på trädet, dom ser nästa ut som frostnypna ....nypon, såg också att fåglarna var där och smakade på dom idag.
Vilken morgon det blev, soligt och vackert och ingen blåst.....vad blir d ????
Just d ja.....fiske ute på havet.

En vacker dag gör ju inte automatiskt bra fiske....fick vi erfara. Efter flera svep med nätet hade vi ännu inte sett så mycket som en strömming. Nätena var sprillans nya, vackra och hela, ingen säl hade ännu sprängt garnet.
Vi tar en paus för att vila armarna. Grillar lite korv, dricker kaffe och macka....syns lite rök kvar från vår brasa på fotot....och kolla vilken dag det blev...men fisken då ????
Jo mycket riktigt där kom strömmingen som grannens katt skall få...och sen har jag plötsligt en stor öring eller lax i nätet....jävlar va pulsen steg. Och vad gör jag...jo TAPPAR den ur nätet. Helvete och en massa annt skit kommer ur min mun.
Rantafar ser måttligt glad ut, tur att det är förbjudet med hustruaga (för d är det väl ?)
Sen får vi en sik....jaha...ja.
Lämnar ut nätet å åker hem å deppar efter fisktappet....och när vi kommer tillbaka på kvällen, va är det första vi ser. Jo säljäveln....d är inte vår dag idag. Nu vill jag ha dynamit, nu måste sälen bara bort...kan någon ge mig ett vapen av något slag, nu räcker det inte mera att skjuta mittbena på den jäveln, jag vill se han död. Nu är Rantamor förbannad. Kan inte han fånga sin egen fisk långt ute till havs.....
Nu är det krig !!!!
Tjingeling...en vacker dag är inte alltid en bra fiskedag.


Måndagstema - LJUS

Det här fotot är taget i Haparanda , där solen gick ned för att plötsligt gå upp igen, underbart vackert var det, och jag längtar till den årstiden, nu i hösttider, när det bara blir mörkare och mörkare.
Nu är det dags att tända ljus.
Mera ljus hos Måndagtema.

söndag 26 september 2010

Lilla C fyller oss med kärlek......

Så äntligen blev det sol och höstvackert, och vi skyndade oss att äta frukost, packa en liten fikaväska, och bege oss ut i skogen. Lilla C hade ju lovat mamma att plocka trattkantareller, med mommo å moffa.
Och vi visste ju vart vi skulle åka, för att hitta d Lilla C var ute efter. Och han blev så glad att just han hittade trattisarna, fick ropa på moffa att ,kom här är dom......

Och som han plockade, hans lilla påse var snabbt full, och då tyckte han så synd om mommo att han lämnade moffa och kom å hjälpte mig....den lilla söta killen.
Och när vi kom hem, så visade d sig att Lilla c`s påse vägde 1,6 kilo och mommos bara 1,4....nu skulle mamma bli glad trodde han, för hon älskar trattisar. Och mamma blev glad, hon fick alla trattisarna och så en stor burk torkade.

Den här farliga svampen ville absolut Lilla C att mommo skulle klicka på å lägga ut på bloggen.
Och vacker är den ju i all sin prakt...men ack så giftig, men d förstod Lilla C, när jag berättade, för han aktade sig noga att komma för nära den, men ville gärna fota den.

Sen blev d fika i skogen. Det allra bästa med att gå ut i skogen, tyckte moffa å Lilla C. Saft/kaffe och en kanelbulle...vem skulle tacka nej till d, efter välförtjänt arbete.

Men arbete återstår när man kommer hem ur svampskogen, och d fick Moffa och Lilla C ta hand om. Och han var då så noga med att borsta sina svampar, för mamma ville att dom skulle vara så rena. Mommo började med middagen, en kyckling-gryta med ris/bulgur....

Och efterrätt skulle vi ha för det gillade mamma å pappa, sa Lilla C, och mitt i svamprensningen, och getingfällor, fick han ställa upp å skära till fruktsalladen. Men van hand skar han bananer,


och päron i små små bitar. Han är så duktig å hjälpa till, syns att han hemma får vara med i matlagningen. Vilket handlag i köket, och varmt var det så han kunde hålla till utomhus....en blivande kock....???
Sen kom mamma å pappa, lite slak efter en helg med egen tid, som dom nog uppskattat lika mycket som vi att få ha Lilla C. En middag, lite för lite snack, och sen hem med den lilla för en arbetsvecka börjar imorron...
Tack för en mysig helg, den lilla fyller oss med så mycket kärlek att vi kommer att leva länge, bara av ruset.
Tjingeling....va ska vi hitta på imorron...??


Fototriss - I LUFTEN

Högt upp i luften är sonen, när han å Rantafar besteg Borgahällan. Ser kusligt nära branten ut, usch...
Upp i luften är helikoptern som kom å hämta mig å Rantafar, och flög upp oss på kalfjället. Ett av sommarens mest spännande äventyr.

Upp i luften var Lilla C igår när han hoppade i vattenpölarna. Ett barns rättighet.
Mitt bidrag till söndagstrissen, I LUFTEN.


lördag 25 september 2010

Kuddkrig och frestande vattenpölar....

Det brukar vara idel solsken när Lilla C är hos oss, men ute regnade det redan när vi vaknade. Men efter ett intensivt kuddkrig....där Lilla C och jag vann mot Moffa...men sen bytte Lilla C lag och gick över till fienden, och jag vart ensam, då mosade mina killar mig helt.
Snacka om att det såg ut som en orkan i sovrummet när vi klev upp. Men roligt hade vi....tur vi hade kissat av oss, alla annars hade vi kissat på oss.
Efter en rejäl lunch som blev Lilla C`s favorit, mannagrynsgröt, socker kanel å en klick smör, så klädde vi oss och gick ut.
Vattenpölarna var så frestande...och många.

Sen skulle Moffa ösa vatten ur Sally-båten...massor av vatten och löv. Mommo vaktade noga vid bryggan eftersom vi inte hade flytväst på Lilla C.

Sen ville Lilla C fota lite och klickade till detta fina foto av björken och fick med moffa också. Nu mommo sa ha, har du något att lägga upp på bloggen. Han är så medveten om att jag bloggar så det är vardagsmat för honom.

Sen skulle han absolut klicka på mommos lilla bambi som fortfarande står med sina blommor, imorron åker nog både sommarmöbler och annat bort, hösten smyger sig på.

Vi frös, så vi knallade fort in i värmen och då ville Lilla C måla, och vi höll på i en timme minst, han tyckte att det var så kul,

små fingrarna blev väldigt konstnärligt färgrika, men vad gör d om hundra år, sa mommo.
Nu fick mommo många fina tavlor igen att sätta upp av konstnären Lilla C.

Till middagen ikväll önskade Lilla C spagetti å köttfärsås, och d blev d till Moffas stora förtjusning, han tycker alltid att det är kul när Lilla C är här för då får han äta så gott.
Sen fyllde vi mammas burk med torkade trattisar, nu bli hon glad, trodde den lilla.
I skrivandets stund sover den lilla igen, rätt trött efter dagens aktiviteter.
Det klarnade upp ikväll så blir det fint imorron, blir det en svamptur med Lilla C, vi packar nog matsäck och beger oss till skogen då, han hade lovat mamma å pappa att plocka trattisar till dom.
Dom som har vuxenfest ikväll, lär väl inte ha kuddkrig precis i morronbitti.
Men vi kämpar vidare, med kuddkrig, BenThen och krigare av olika sorter...
Tjingeling...solen lyser alltid här inne när Lilla C är här.


Insperation & Kreativitet - Höst

Mina höstfoton är från Borgafjäll, där hösten var så vacker iår. Färgerna bara så underbara.
Jodå d är Rantamor som fiskar, så dtta foto är klickat utav Rantafar.
Längtar tillbaka....
Bara så vackert...kan man höra stillheten ????

En tidig morron och bakom dimman finns Borgahällan men nere vid Saxån skiner solen i ett spegelblankt vatten.
Mitt bidrag till HÖST mera HÄR.


fredag 24 september 2010

Fredagsmys....

Så kom då fredagen, när vi hämtade Lilla C, igen. Vi hade längtat, känns så i hela kroppen, att få rå om den lilla alldeles ensammma känns....nydeligt.
Efter turer med dagis och BVC så får vi äntligen, i ett evigt regnande sätta Lilla C tillrätta i sin plats i bilen. Han surrar, han skrattar åt moffas vindrutetorkare som "pruttar", så att han får hicka. Han pratar om vad han ska göra i helgen.....och så tar allt bara slut, och när jag kastar en blick bak så sover den lilla, helt däckad av en vecka på dagis.
Men när vi kommer till Nordmaling vaknar han och känner igen sig.
Vi har fredagsmys, och han säger plötsligt, att du mommo är nog gammal...(jaha tänker jag) du är nog sexton år...(jiiipiii) vilket smicker. Ja, fortsätter han du är ju inte så skrynklig...så du är inte SÅ gammal...(tack för det Lilla C )
Sen blir det lite barnprogram, och då ÄR moffas famn så mysig att krypa upp i.
Tänk om alla barn hade den rättigheten att få vara trygg i en vuxens famn, få känna tillit och få känna sig älskad.

Efter barnprogrammen var det dags för en saga, och efter d var det godnatt för vår lilla prins.
Men...men...det blir kuddkrig imorron bitti, och då, sa Lilla C, är det du å jag mommo, mot moffa, den stackars moffa, håller på att ladda mentalt, kommer att bli hårt.
Få se vad morrondagen blir, hoppas iallafall att det blir utan vatten uppifrån så vi kan uppfylla någon av d önskan som vi har att uppleva med Lilla C.
Tjingiling ...ännu en underbar helg med Lilla C...


Tema Fredag - Sport

Snabbt kom jag på att jag tog ett foto med mobilen när jag var på hockey i Proppskåpet i Timrå, för att heja fram Rantafars favoritlag Timrå IK.
Får bli mitt sportbidrag till Sinneskatten idag.

torsdag 23 september 2010

Så var jag klar med "gardinan"....

Idag har jag sytt färdigt mina nya köksgardiner. Jag tycker att det blev så lugnande i köket med linnegardiner. Jag är ju lite rädd för just färger , och stora mönster. Lite tråkig kanske, men själv gillar jag mitt nya kök som nu också fick nya gardiner.
Lite ombonat nu när höst och vinter är på inkommande, javisst det är ju höstdagjämning idag, då ska visst dag och natt vara lika långa. Om man inte som jag traskar runt lite på nätterna, brukar säga till Rantafar att jag går brandvakt....
Rantafar ja han har tvättat och vaxat bilen så den glänser som attan, och imorron drar vi till Umeå å ska hämta Lilla C, vi ska ha fredagsmys och lördagsmys och först på söndag kommer Lilla C`s föräldrar och hämtar hem sin skatt. Kul att få ha Lilla C här en helg igen, var ett tag sen, få se vad vi hittar på.

Mitt i gardinsömnaden, tog jag en paus idag, och gick till skogs, hade ju tänkt plocka lite lingon.....men men d blev inte så. Inte nå lingon hittade jag, så jag är glad att jag har några lingonpåsar kvar i frysen sen ifjol. Men jag fick ju en liten promenad tillsammans med Nikon, den är så himla bra den ryggan jag köpte till Nikon, lätt att ta med och snabbt framme när man vill fota nånting. Ja inte snabbt nog när man får möte med en harpalt, han hade så bråttom att jag inte hann säga hej ens.....
Ha en bra kväll alla bloggvänner...och tänd ljus, d gör jag.
Tjingeling