tisdag 10 september 2013

Tisdagens hantverk.

När vi vaknade i morse sken inte solen,
det var mulet och lite disigt och vi hoppade i skogskläderna ,efter en god frukost,
tankade "LillaBlå" och drog iväg på lite svampjakt.
Och samtidigt så får vi ju motionera storkropparna i den härliga höstskogen.
Till vår stora lycka ser vi att det poppat upp en massa finfina trattisar,
och dom gillar vi.
Våra korgar blir snabbt fulla,
Och det var bara att åka hem, och sätta igång med att rensa godingarna.
Och nu ligger trattisarna på tork i relaxrummet, och dom doftar så underbart goda.
Jag slängde ihopa en deg, medans Rantafar fick ta hand om den mesta utav svampen,
men jag hjälpte honom allt under jäsningen....
Sen bakade jag Rantamors rundstycken,
och stekte jag på lite kantareller å trattisar, tillsammans med lök och bacon...
Och vi fick en nybakad härlig svampmacka,
lite lyx på tisdagskvällen,
och jag säger som Colin brukar säga att... den mackan kostar nog hundra kronor
i Stockholm....

Och eftersom Tisdagens Tema är hantverk så tycker jag nog allt att jag kan vara med där,
för visst är väl detta ett hantverk,
och ett gott sådant.

Tisdagstema.

Tjingelingen från en skogstokig  Rantamor.

27 kommentarer:

  1. Det är inte snällt att visa sådana
    bilder. Man bliver ju så hungrig
    och sugen. Ni är duktiga, torkar ni kantarellerna,
    eller fryser Ni in allt

    Stort plus från mig

    SvaraRadera
  2. åh vad gott och vad duktiga ni är :) båda två
    kramar

    SvaraRadera
  3. Äkta hantverk om något !! Ska inte visa det här för maken då blir han grön i ansiktet av avund. Vi gillar ju att gå i skogen och plocka svamp men det blev ju inte av under senaste besöket i Stockholm. Ja, förutom Hötorgssvampen ;-)

    Så du slängde ihop en deg bara sådär i alla hast. Själv bakar jag aldrig men vem tror du står nere i köket hemma hos oss just nu och bakar sockerkaka ?? ;-) Min äkta hälft är händig när det gäller det mesta. Själv är jag väl kanske bra på annat...Hmm.. undrar vad...

    Svampmackan hade säkert kunna säljas på ett av Stockholm cafeér för mer än en hundring. Han är klok han Colin. Bye bye..

    SvaraRadera
  4. Åh, vad jag blev avundsjuk nu! Skulle också vilja ha kantarellmacka. Vilket suveränt hantverk och så gott det såg ut!
    Trevlig kväll!

    SvaraRadera
  5. Nej sablar, det där kan bara inte vara sant. Grrrr.

    SvaraRadera
  6. Mmmm så gott!! Måste baka bröd endera dagen :) Förra året hittade vi ett jättebra ställe med massor av trattkantareller på jaktmarken, men dit kan man inte längre åka för där byggs nu den stora vindkraftsparken... :(

    SvaraRadera
  7. Vilken hög med svampmackor ni kan göra! Var ligger svampstället? I alla fall inte väst om Stockholm

    SvaraRadera
  8. Du visar verkligen ett hantverk som heter duga. Ifall det går att hitta så goda mackor i Stockholm så trpr jag precis som Colin att de kostar minst 100 kr.

    SvaraRadera
  9. Mums vilket gott hantverk du bjuder på. Blev helt plötsligt sugen på att baka.

    SvaraRadera
  10. Fantastiskt hantverk! Men jag håller mig till brödet, för min mage gillar inte trattisar...

    SvaraRadera
  11. Det ligger verkligen ett gediget hantverk bakom dessa läckra svampmackor. Förstår nu att svamp är så dyr i affärerna, det måste ju ta timmar att rensa sådana mängder.
    Å du, det är en massa saker som kostar minst en hundring i 08, vi betalar liksom ett schysst timmpris till plockarna;-)

    SvaraRadera
  12. Så mycket trattisar! Jag tror jag får åka ut till vårt sommarhus och inventera mitt andra trattkantarellställe. För det är ju så gott med svamp! Hade du recept på dina bröd? De ser så goda ut.

    SvaraRadera
  13. Jag måste säga att det var ett rejält hantverke från båda två. Det var riktigt mycket svamp. Grattis.

    SvaraRadera
  14. Såklart det är hantverk! Och vilka mängder svamp ni hittade. Har bara hittat nån liter gula och inga höstisar än så länge.
    Bakar gör jag ofta och det finns inget bättre än doften av nybakat bröd!

    SvaraRadera
  15. Låter superhärligt med svamputflykt, måste ta mej iväg. Men hade torkad svamp till såsen ikväll, har en massa trattisar i lager.

    Fast till helgen, vill jag gå...... till skogen

    SvaraRadera
  16. Wow! Fast det är roligare att plocka (och äta) än att rensa ...

    SvaraRadera
  17. Haha, ja jag tror faktiskt att Colin har rätt, den mackan blir dyr!
    Visst sjutton har du fångat hantverk idag. Inget dåligt hantverk heller, både svampplockning och bakning.....får en annan att blekna lite. ;)

    SvaraRadera
  18. Waow så mycket kantareller! Lyx :)

    SvaraRadera
  19. Det hantverket gav gott resultat! Ser jättegott ut, rena gourmetmackor!

    SvaraRadera
  20. Men åhhhh...nu blir jag riktigt avundsjuk...och Zambo också!! Vi som behöver nya friska studieobjekt att jobba med dessutom!! Har inte hittat en kantarell på sista tiden, och de vi har nu till kantarellsök för Zambo, ja de doftar mer korv än svamp...Och Colin har alldeles rätt, det räcker kanske inte ens med hundra kronor...
    Du undrade över husbilen vår, näe det är den som står lite skymd som är vår nya. Den stora fina tillhör Annika, Ditten & Datten. Men vi är riktigt nöjda mer vår, inget mer klättrande för frun, hon kan nu lugnt vältra sej ur sängen, över mannen om det skulle behövas, och sen hasa sej in på toaletten nattetid utan att väcka halva området. Och knä´t...ja jag väntar fortfarande på svar från röntgen, det är "bara" två veckor sen jag var där...trodde de var lika datoriserade som en annan och kunde lägga upp bilderna direkt!!
    Ha det så gott där uppe i svampskogarna!!
    Kram kram

    SvaraRadera
  21. Jösses vad gott det där såg ut!
    :-)

    SvaraRadera
  22. Själv hittade jag EN gul kantarell igår. Men gjorde ju inte heller någon RIKTIG skogspromenad. Den bara stod där bredvid vägen. Stekte den dock och lade på en hård knäckeskiva. Lite men naggande gott!
    Trattisar brukar jag torka och mala en del av. Då är det bara att blanda i stuvningar, grytor och färser mm för att få lite god svampsmak.
    Ha de Gott!

    SvaraRadera
  23. Riktigt härligt hantverk... att plocka, att rensa, att lägga på tork, att baka gott bröd och att fixa goda mackor av härligheten. Äkta hantverk och äkta livskvalité!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  24. Men oj oj,, aldrig plockat en kantarell i mitt liv, finns nog inte här i Polcirkeln.. Flitiga ni ser ut att vara.. Allt got

    SvaraRadera
  25. Vilka härliga bilder! Fast lite farligt att titta på den där smörgåsbilden vid midnatt...

    SvaraRadera
  26. Oj så sugen jag blev på svampmacka... Synd att du bor så långt bort!
    Jag har dessutom aldrig lyckats hitta en trattkantarell - trots att jag letat med ljus och lykta....

    SvaraRadera
  27. F*n att jag gick in och läste här. Satte mig vid datorn tidigt i morse utan frukost så gissa vad jag ska göra nu, men utan trattisar och goa rundstycken. =(

    Vilken skörd ni fick och så lätt det verkar att hitta dem när jag läser hos dig, har annars fått en helt annan uppfattning om kantarellplockning. =)

    SvaraRadera