fredag 26 november 2010

Nisse limpor till Advent...


Så är det då dags för NISSE-LIMPOR, ett måste till advent...ett måste till uppsittarkvällen framöver, så det blir ett bak till innan jul.
Recept, naturligtvis och det är bara så enkelt...
3 dl mjölk
3 dl filmjölk
50 g smör
3 ägg
200 gr farin
2 pkt jäst
brödkryddor
salt
russin
300 gr grovt rågmjöl
resten vetemjöl...
Så var det nog. och värm mjölken, släng i smöret och filmjölken, russin, farin, salt ja...
 fan å naturligtvis jästen...ja och äggen och kryddorna ett par teskedar.
Och sen mjöl till en deg. Jäs i trekvart. Baka ut limpor. Jäs i trekvart. Grädda.
Har jag glömt något ????


Kolla så vackra limpor det blir, och doften i köket kan man inte vara utan. Det doftar jul...snart jul, nu är det advent-limpa.
Rantafar älskar mig, han snusar mig i nacken och säger att jag är det bästa som finns...tro fan det med limpor på plåten och.......


Skinkan i ugnen....inte svårt att prata om kärlek då.
Är det någon annan än våra barn som blir sugen ?????
Kan meddela att det var himmelskt gott. Nu leker vi advent, och njuter.
Den riktiga advent ska vi fira hos LillaC, och hans mor och far, och så kommer mommo med sin pepparkaksdeg, och vi ska baka så roliga pepparkakor. Mommo tar med sig sina mumminformar, mumminpepparkakor är goda....
TJINGELING ha en trevlig kväll alla vänner....och sätt igång å baka Nisse-Limpor....
Ja just d ja...Lilla C`s mamma hade rätt, pensla limporna med sirap utblandat i vatten när man tar dom ur ugnen...medans dom är varma...


16 kommentarer:

Lilla C's mamma sa...

...Jo man ska pensla med sirap utblandat i vatten när man tar dom ur ugnen, jösses va gott, jag beställer en till söndagsmorgon. Själv har jag fixat adventsljustaken, frisyren och vinterstövlar idag på stan, japp, du läste rätt, fotriktiga, fodrade och riktigt mycket vuxenpoäng!! ;-)

Kram från lilla familjen Tomtebo!

Lysande ögonblick! sa...

Åh så gott. Tack för tipset. Detta ska jag bara ta mig tid till att baka. :-)

Ha en härlig fredagkväll kära du!

Lasseivomma sa...

Vad då "resten vetemjöl". Hur ska en stackars amatör kunna följa ett sådant recept.
Jag brukar baka lite ibland och skulle gärna baka några jul-limpor, men då får dom heta "rantalimpor". Förutsättningen är dock att jag får ett riktigt recept av dig. Skinkan kan jag fixa själv nu för tiden när man köper den färdigkokt.
Frun är upptagen med att luta fisk som vi traditionsenligt äter 1 advent och juldagen.

Linda- Vildros och kaprifol sa...

Ååh så gott det ser ut!

Tack för tipset om sirapen...
O för dina trevliga rader inne hos mig, blir så glad :)

Önskar dig en jättefin helg och första advent!

Kramar Linda

Oljekritan sa...

Oh..Guuuuud så gott det ser ut..vilka fina limpor..vad duktig du är att baka..skinka,mums.lite ljummen och senap.Så gott det är med julskinka och färsktbröd..Kopierade ditt recept!!Tack..ska allt baka en dag!!Vad många limpor du gör!!
Kram och god fredagskväller!!//Karina

Camilla (Rantis) sa...

mmmmm...åhhhhh,,,
nisse limpor!!!!
Kan du inte skicka ner några hit till mig???

Nu har "farmor" å jag fotat alla bakelser i hela sthlm....
Hahaha!
'Så nu va hon tvungen att åka på akuten....ja å jobba så klart!!
Å jag ska ta mig ett bad å sen göra sthlm stad osäker...
*S*

Beppan sa...

Frestande goda limpor!! Får lov att prova :-)

Misswhatsit sa...

Vilka härliga bilder! Sugen blir man både på bröd och skinka.:)Bara såååå gott!
Ha en skön helg!

Leena sa...

Och jag frågar som Lasseivåmma: Vad då "resten vetemjöl"? Jag vill ju baka dessa bröd, de ser jättegoda ut men jag är ingen bagare ... ska degen vara knådbar, lös eller vad då? Fast jag tror jag chansar ändå, snålvattnet rinner!

Mi´s nya liv och det jag redan levt sa...

Hejsan Rantamor !
Vilka fina limpor Du bakat.Tack för Dina rader,dom som gjorde grimaser var i en butik längre ner på gatan.Jag sa att ni inte skäms, göra narr av en gammal människa.De =våra kära invandrare, alla är inte så trevliga mot oss svenskar.Jo, vi tror att det är invandrare som är avundssjuka på andra invandrare det går bra för, inbördeskrig, har bränt bilar på parkeringar var och varannan dag.Och det skjuts hej vilt ibland.Alltid invandrare,den syrianska eller turkiska maffian, vi har även libaneser.Snart bombar de väl Meza-restaurangen i centrum också.Det är för jävligt detta som händer.Det finns en pizzeria där också, de har också förelämpat mig, så dit går jag inte heller.Just i Södertälje går det hett till.

Idag var det kallt och skönt det knarrade i snön.Så ska en vinter vara toppen.
Kram och ha´ en fortsatt trevlig helg med de Dina Hälsa alla !
Glad Advent !

Annelie sa...

Oj oj oj, du är allt en riktig tomtemor du!
Det ser helt underbart ut!
Det var så kul att träffa Camilla, sådan mor sådan dotter!
Pratglad och supertrevlig, inga döda sekunder där inte, man är ju alltid lite nervös, tänk om det inte funkar. Fast jaga anade ju, äpplet faller ju inte så långt från päronträdet...

Bettan sa...

Det ser himmelskt ut! Och ja jag blir sugen :) Får nog ta och testa dessa Nisse-limpor. Tack för receptet.

Ha det gott!

Lilla C's mamma sa...

Ja sådär är det med rantamor, i alla de recept jag har ärvt så står det ungefär så, resten vetemjöl, en skvätt av det en nypa sånt. Inte så noga, kör på känn ungefär... Degen ska vara rätt kletig, ta inte för mycket mjöl. Bäst är dom när rantamor tycker att hon har tagit ut bröden för tidigt ur ugnen. :-) Men baka dessa, underbara med julskinka till!!

Andreas Stormfjäll sa...

Åhhhh, kan känna doften.... Gud vad gott med mammas limpa och "nygrillad" skinka... "gud va gott"??? Va fan har han med det här å göra?? Är de ens en han?? Finns de nån gud?? Nu spårade det ur igen =) Som vanligt... Jaja, satans så gott är de iaf med dina nybakta limpor de vet jag i alla fall. Så där ja, nu jämnade jag ut de med lite av satan åxå... Kram /Sonen

Anonym sa...

Mmm, låter supergott! Undrar va man kan ta i stället för filmjölk, eftersom vi här på andra sidan potten inte har nåt sånt i våra butiker??!? Surmjölk kanske??

Ha det gott!
Kramar från Åivo!

Anonym sa...

Mmm, låter supergott! Undrar va man kan ta i stället för filmjölk, eftersom vi här på andra sidan potten inte har nåt sånt i våra butiker??!? Surmjölk kanske??

Ha det gott!
Kramar från Åivo!