måndag 7 november 2011

Passage mellan hus .

Såg att Hedwig hade temat passage mellan hus...
på sin utmaning Veckans Hus.
Jag har ju inte så ofta nåt att bidra med, eftersom jag mest vistas i fjällen...
och några större passage finns ju inte mellan lappkåtotna.
Men....
i Jakobstad Finland finns en numera gammal och nedlagd tobaksfabrik...
som grundlades redan 1762...
och tro det eller ej tobaken odlades i Jakobstad ända till slutet av 1860 talet.
Hur var det möjligt frågade jag Rantafar som vuxit upp i denna stad....
ja...fråga inte mig...jag var inte ens född då...svarar han.
Nähäää.
Läste mig till att fabriken fick elektriskt ljus 1889...
men då va väl inte Rantafar född heller...
Och vad huskropparna innehåller idag vet jag inte...men när jag tog dessa foton
i våras höll dom på att riva och bygga till...
skulle bli nåt gym där....
Tänk om han Strengberg visste att dom ska börja träna och svettas
i hans Tobaksfabrik...
inte konstigt att han ser bister ut.
Hoppas att jag lyckats få med det som krävdes i utmaningen av
Veckans Hus .

14 kommentarer:

Lasseivåmma sa...

Jag blir lika bister som han, tobaksfabrikanten. Tänk så in i norden mycket pengar och hälsa de förstört för folk dessa giriga gubbar. Även jag har med en dylik fabrik på mitt bidrag.
Om det är något som jag ogillar så är det tobaksmissbruk. Hoppas att du inte snusar, för då får du inte ens en bloggpuss.

Hedwig sa...

Klart godkänt. Kunde inte låta bli att googla på tobaksfabriken och hittade detta - http://www.jakobstad.fi/html/329.shtml - läs gärna. Verkar inte vara helt färdig, men klart läsvärd. Hittade t o m att det var där cigarettmärket Armiro tillverkades - det rökte min mamma. Inte hade jag nån aning om att det var inhemskt. Strengberg hade även fabrik i Härnösand, Köpenhamn och Oslo. Ett intressant hus och så bra att det används fortfarande, dels som museum och nu också för gym.
Kul, tack för att du tittade in igen.

BP sa...

Det var då en för dig ovanlig serie bilder måste jag säga. Men omväxling fönöjer ju sägs det! Å dessa bilder är ju av samma höga klass som alla dina andra bilder.
Tycker det är ett skymf mot denna underbara byggnad att göra ett gym av det. Blir nästan arg. Ett museum, hantverksby med restaurant/cafe hade varit en mycket bättre ide.

blommor och kvistar sa...

de är så otroligt vackra de där gamla fabriksbyggnaderna i rött tegel som finns här och där i vårt vackra land! synd att man skall låta dem förfalla så att de måste rivas...
ha de bra
susanne

BP sa...

Svar; byggnaden har 10 våningar, jag jobbar på nionde. Huset är från 1934 men dom har byggt på. Skithäftig byggnad faktiskt.

Rigmor sa...

Jösses vilka byggnader!! Nästan som den vi besökte i helgen...*skrattar*, och jag vart så till mej över din goa kommentar om mej så jag glömde alldeles bort att säga att naturligtvis ska jag ta bilder inne i huset också nästa gång!! Det finns kakelugnar, hemliga lönngångar och gud vet vad, och säkert ett alldeles eget husspöke också!! Men vi får väl hoppas att de bevarar "dina" byggnader i sitt ursprungliga skick, och renoverar dom med varsam hand, allt annat vore ett helgerån.
Ha´en bra tisdag där uppe!!
Kram kram

Leena sa...

Vilka fina byggnader! Det märks att det fanns pengar i tobaksindustrin ... men hoppas verkligen att husen räddas för framtiden. Det går ju att ha en massa olika verksamheter i dem i alla fall, låt dem bara vara så vackra!

Hantverkarglädje sa...

Du fick visst jättebra visat och berättat om Strengbergshuset. Jag som åker där rätt ofta tittar knappt hur det ser ut. Konstigt att man skall bli så nära blind. Riktigt fint är det ju.
Tovade tomten som jag har på bild i min blogg just nu borde vara ca 25 högst 30cm. Den är vid Hantverkarboden för granskning så jag vet ej exakt. Vi har nämligen granskning en gång i månaden på alla nyinkommna hantverk där för att undvika icke välgjorda eller för många av samma sort.
Ha en bra dag.

Emma sa...

Väldigt vackra byggnader, och fint fotat och trevligt kommenterat!

Anki sa...

Vilka vackra hus - trevligt att få lite historia också... bra jobbat!

Elisabeth sa...

Vilka mäktiga byggnader. Tur att de bevaras, även om jag kanske inte tänker gym i första taget. Ha dé!

Anni sa...

Vilket fantastiskt vackert hus - och vackra passager!
Med första bilden hade du ju kunnat vara med på temat Tornur också - det är otroligt udda, ditt ur!

http://vardagsnjutning.blogspot.com/2011/11/veckans-hus-passage-mellan-hus.html

Christina sa...

Fina bilder på en gammal fabrik. Själv fastnade jag för något som inte hör till tmeat, nämligen den intressanta formen på klocktornet. Tack för titten.

Mona sa...

Kul att få se dessa vackra byggnader från Finland. Uret på första bilden är ju urhäftig (hihi)! En klocka i form av en kupol har jag aldrig sett förut.