tisdag 11 december 2012

Vem är Emma ???

Emma, vem är Emma som hoppade ut ur min adventskalender idag ??
Jo Emma är en teaterråtta, som bor på en halvcirkelformad teater, där hon spelar sina pjäser,
och efter en översvämning i mumindalen hittar muminfamiljen Emma flytande på sin teaterscen.
Emma ogillade först muminfamiljen eftersom dom inte ens vet vad en teater är,
men sen vill Muminpappan skriva en pjäs,
och Emma tycker det är en bra idè, för att alla ska kunna vara tillsammans,
och för att alla ska kunna förstå vad just teater är.

Idag har jag haft julkortsskrivandetsdagen...
mitt julkorts skickande har så djupa rötter, att jag bara inte kan låta bli,
för mig blir det en del av julförbredelsen, det som har förnyats från min stenålders tid är, är att jag gör mina egna julkort
Jag behärskar min kamera (någotsånär)
jag klarar min dator (någotsånär)
och sen kan jag också skryta med att jag kan skriva ut mina julfotomotiv....
men ändå får jag aldrig något nobelpris ????
Hur mycket digitalkamera, skrivare och dator kunde Alfred Nobel...
hade han levt idag, hade han väl varit självmordsbombarnas stora idol, och fått sitta bredvid
Silvia i en stram kostym.... och sippa rött och sippa vitt ,och dansa polka med Carl Bildt.

Och jag gillar barnsligt nog också att få julkort.

Tjingelingen nu ska jag tömma tvättmaskinen på dess nytvättade kläder,
och kvällen smyger sig på,
och julkalendern.

Glöm inte att blåsa ut ljusen ikväll....

16 kommentarer:

Nette Cecilia sa...

Jag skriver inga julkort det får bli en annons i tidningen ,skippade det när dom lade ner vårt postkontor ,nu har vi ju en sådan där post som finns tillsammans med annat nu ska den flytta till bensinstationen o baren så nu får väl alla som sitter på farbrordagiset där mycket att fundera på .Du har nog en stor samling finländare hos dig nu få se om dom får sängplats alla när julen är här ,kram Nette

Pettas sa...

Emma har jag missat!
Kul att du visar henne, nu måste jag dyka ner i Muminvärlden och söka rätt på teaterråttan.

Julkortsskrivandet minskar för varje år här hos oss, men några måste det bara bli, några brev och resten e:post.

Ha det allra bäst!

Hantverkarglädje sa...

En sådan kalender borde vi alla äldre ha för då har minsann barnbarnen något intressant.
Nej ser du några kaniner tänker jag inte sy för det är illa nog att peta vadd i dessa långa nalleben så vem vet om det alls blir flera.
Tomten ja, varför ratar alla denna stackars tomte som väntat på ett hem sen i fjol. men se den får nog gärna stanna hos oss för den ser så glad ut när julen gått och den får komma hem från hantverkarboden. Något positivt i allt.

Vitsippan sa...

Hejsan Rantamor !

Jag visste inte att det fanns så många i familjen Mumin.Troll ser de då inte ut att vara, kanske på svansen.Jag flyttade på Muminmamman idag.(Hon satt upp och ner, tror Prinsen tassat lite på henne) Har en kylskåpsmagnet som jag fick av dottern efter hennes 1:a Finlandsresa.Så det är några år sedan.Tyvärr är hon inrökt.Vet inte hur jag får bort det.

Ha det så fint.
Det snöar för fullt,

Kram Mi
Susjos sa...

Julkort älskar jag att skicka och ge! men nog är det så att de blir färre med åren! Gjorde mina egna julkort förut när barnen var små, med foton på dem. Men nu skickar jag köpta...
Julkalendern har jag inte sett i år, tänk så det blir när barnen växer upp och blir vuxna!

Pysselfarmor sa...

Emma!? Nu tror jag du gör dina egna figurer och hittar på :-))
har du hittat glöggjulrosen?!

-25 voine voine - har riporna kommit fram då? En sådan dag på gården är det mysigt att elda i vedspisen så att det blir så varmt att man flämtar när man ställer sig upp!

Ut måste man flera gånger därför att vi har sonens yngste woffs med oss dit upp. Skönt för henne att slippa alla fyrverkerier vid nyår. Däruppe är det bara i bästa fall månen och stjärnorna som lyser...ja förutom jag då! ha haha ha!

Vi firar julafton nu på fredagkväll med barn o barnbarn.......sedan ska vi ha barnbarnstjejerna, 5-åringarna, hos oss lördag-söndag. Torde vara ganska så slut på måndag. Men de har lovat att bara busa litetgrand och var olydiga sisådär - vilka löften!
Harné bra!

Gröna Anemone sa...

Tänk så intressant att läsa om muminvärlden. Jag hade nog ingen aning om vem teater-Emma är, men man lär sig... Julkort hör julen till, det tycker jag också. Jag borde också skriva mina julkort idag, men orkar inte...(dock är mina kort inhandlade i en affär med portot färdigt stämplat på kortet).
Skall blåsa ut ljusen innan jag somnar...
Trevlig kväll!

BP sa...

Så himla kul att du beskriver alla Mumin figurer för en oinvigd. Som sagt älskar denna kalender! Nästan värd att åka till grannlandet för faktiskt!
Jag gillar också julkort, både att skicka och få. Det blir visserligen färre och färre - allt trillar in på e-mail ju. Inte lika roligt tycker jag.
Har köpt en bunt i helgen och ska sätta mig ner och skriva dom på lördag.

Herr Nilssons Fru sa...

Emma har jag aldrig träffat på, så kul du låter oss lära känna alla i mumindalen. Dina dockor är så fina jag är alldeles grön i ansiketet av avundsjuka:(

Jasså, har vi mer snö än er, de e ju omvända världen..haha. Men vi har bara -4 nu o -25 som ni haft - de vill jag inte ha...brrrrr..
De var väl så 2010 också vill jag minnas då hade vi massor av snö o ni bara lite, så mycket snö som vi hade då - vill jag inte ha. Den julen tog sig inte barnen hit....oh i år vill jag b annemej ha hit dom, så de så:)

Kramiz på sig

Fjällripan sa...

Många fina filurer :)Jag är lite dålig på medlemmarnas namn i muminfamiljen, känner bara igen de vanligaste :) och årets adventskalender har jag missat också...liksom de senaste årens varianter...hmmm...

Ha det gott! :)

Mita sa...

Intressanta bekantskaper där i Muminfamiljen.Kul att du berättar lite olika om dom..
Jag gör också egna julkort,eller inte helt själv. Jag tar kort med vintermotiv och såklart är hundarna med på dom. Sen sen skickar jag dom till Vistaprint som fixar en juldesign med dom.
Det blir roligare än att köpa färdiga julkort...
Ha det gott
Kramiz**

Marina sa...

Jag tillhör skaran som fortfarande skickar lite julkort och som uppskattar att få några. Det blir tack och lov(?) inte så många som det var blev när man skickade till alla man kände, såväl gamla bekantskaper, nuvarande bekantskaper nya bekantskaper och sådanan man kanske kände! När det gäller det där nobelpriset, kanske det finns någon blankett så du kan ansöka om det???
Ha en bra dag!

Leena sa...

Nu har jag läst ikapp här på din blogg! Du skriver så roligt att jag nästan känner att jag är där och bakar och myser med dina pepparkaksbakare! Och adventskalenden skulle jag gärna också ha, nu är jag så tråkig att jag bara öppnar lite luckor på internet där man man kan vinna saker ... och julkortskrivande minskar hela tiden. Men det är kul att få så jag skickar en del i alla fall.
Ha det gott!

Beppan sa...

Så intressant detta med Muminkalendern! Jag måste tillstå att jag glömt många namn och historierna bakom. Tack för att du fyller på minnet igen!

Julkort är kul det. Både att ge och att få. Det har varit en del varianter med åren hos oss - mest har jag gjort egna. Något år e-modell utskickad med mailen, men mest scrapbookingvarianten. Gillar att pilla med sådant - när tid och inspiration finns. Detta år fanns sådant.

Dina bagarbarn är bara för go´a! Och dina kanonfina bilder gör dom verkligen rättvisa dessutom!

Snäckskalsdalen. sa...

Jag har hamnat i julkortsdilemmat, jag är mittemellan, jag kan inte bestämma om dom ska gå via mail eller på det gamla vanligt sättet. Det gamla sättet innebar brev, fast inte massutskick, utan handskrivet och jag började alltid tidigt, men nu har jag sedan några år lagt ner det och nu vet jag inte hur jag vill.....men du är duktig som fortsätter
Agneta kram

ansepanse sa...

Emma hade jag faktiskt inte hört talas om
jag skrev också julkort igår men nu för tiden blir det inte så många som det var förr
snart ska jag tömma min tvättmaskin
kramar