tisdag 25 januari 2011

Helgens Skaldjursjävla-soppa....

Den här soppan var rätt enkel att göra trots många ingdienser.
Mycket färg och smak gör att grytan gör sig snygg på middagsbordet.
Jag tog det jag hade i kylskåp och frys, därför inte riktigt som receptet var, vilket jag lägger innom parentes.

300 gr schampi  ( cirka )
300 gr musslor med skal (jag hade pilgrimsmusslor)
300gr torskfilè eller koljafilè (kolja ???? näe jag sopa i sikfilè)
1 röd chilifrukt
citrongräs ??? (finns d i Nordmaling? näe tog salladslök)
4 scharlottenlökar
olja (motorolja näe herregud ta olivolja)
1 msk. färskriven (vem skulle riva en gammal) ingefära
1msk riven vitlök
6 dl hönsbuljong (men jag har kokat egen kycklinbuljong)(lite skryt)
1 burk kokosmjölk
skal och saft av en lime
1 pkt sockerärtor
1 knippe finhackad gräslök (hittade inte min torva under snön)
salt och peppar.

Hoppas jag kom ihåg allt, va mycket d blev, men så var det nog.
Jag finhackade chilin, salladslök, charlottenlök och smällde allt i en stor stekpanna tillsammans med ingefäran och vitlök.
Fräste några minuter.
Tillsätt buljong (jag skvätte nog i vitt vin vill jag minnas...eller drack jag upp det? näe jag hade nog i ett par dl) och kokosmjölken.
Koka i 20 minuter.
Häll i limeskal och saft i grytan.
Jag snabbstekte scampi och pilgrimsmusslor (som jag delat i fyra delar var) i lite chili pasta för att få lite smak på dom, men det stod inte i receptet, i med allt tillsammans med fiskjäveln.
Tillsätt sockerärtorna (som jag skar i mindre bitar) och gräslök (som jag inte hade)
Smaka av med salt och peppar, eller annan krydda som ni tycker fattas, fast jag tyckte att det var mycket smaker i den soppan.
Att servera den med gott knaprigt vitlöksbröd, är nog säkert gott, för den som inte Gi`ar.

Gott-javisst.
Tjingeling....man behöver inte koka soppa på en loppa *skratt*...

9 kommentarer:

Maria sa...

Här är så j.... kallt så soppa hade varit gott för att värma kroppen med.
Vilken fin bild på naturen i fjällen. Förstår att du njuter när ni är där.
Ha det så gott/kramar

mimmi sa...

Det var ju tur man inte behövde det i alla fall :) men din soppa såg väldig väldig god ut :)
Imorgon .. då skall jag försöka att få bort mitt täcke från mig så jag också kan få komma upp i tid ... ifall den kommer tillbaka ;)
kramizz :)

Lasseivåmma sa...

Jag har för mig att man ska börja alla soppor med en spik, som man sedan tar bort på slutet ;-)
Hur många kilo har ni rasat på er diet, du försvinner väl inte, då skulle jag bli ledsen.
Myggorna i Norrland är verkligen inte att leka med, förra gången vi turnerade där fick jag lämna in frun på behandling på sjukstugan i Sorsele. Jag brukar säga att alla bilder från Norrland är så fina, beroende på att man inte ser myggen och knotten.
Men just nu är det väl skapligt på den fronten.

Camilla (Rantis) sa...

mmmm....en jävla go soppa helt enkelt!!!

sasfoto sa...

Läckert såväl för gom som öga...

Hasse´s Skärgårdsbilder sa...

- Det har ju blivit en "Matjävlablogg" det här....:o)
Trodde ni skulle fixa en seger ikväll, när ni hämtade upp ett 2-0-underläge, men jag fick fel igen...
- Ha det så bra !!! / Hasse

BP sa...

Äter ni två lyxmat hela veckan eller;-)

Soppan såg gudomligt smarrigt ut! Desutom toppen bild som gjorde att man (=jag) dreglade ännu mera:-)))

Anki Nilsson sa...

Mummma.såg de ut. Måste erkänna att är de något jag sällan gör, är de just soppa.

Kramiz Anki

Ann-Mari sa...

Det är underhållande att läsa dina recept! Även om man blir hungrig av de läckra bilderna, glömmer man bort det när man börjar småle åt kommentarerna i parentes :-)