söndag 30 januari 2011

JAG FYLLER 1 ÅR !!!!!

I morron har jag bloggat ett helt år, å jäklar vad jag är glad att jag kom igång med mitt bloggande.
Jag får nog tacka våra hemsnickrade barn för det, dom tjatade på mig i månader, eftersom jag mer eller mindre, fick sparken från en dagstidning i  Finland där jag varit kåsör i "hundra år" och dom slog ihop påsarna med en annan tidning, och plötsligt skulle man bara skriva kultur eller vara statsvetare och högskolestuderande, och en Rantamor med ett dåligt språk ville ingen ha. Fan.
Skål och tack för mig under signatur "Mano", skiter i er kulturella tidning, jag vet att jag hade läsare som saknar mig ännu idag, men dom var nog rätt orginella dom med...men goa.
Men bloggen är ju så kul.
Jag trivs som silverfiskar på ett blött underlag...ligger lite si och ligger lite så... och älskar alla mina läsare.
Det var Rantis, den förstfödda tonårsihopnullade dottern, som fick mig på bloggbanan.
Och jag var som en bambi...och en trång förstföderska som klämde ut min första blogg, den 31 januari 2010. Läs HÄR om ni vill.
Trodde aldrig att någon...någonsin skulle hitta in på min blogg, hur fan skulle d gå till ???
Och den första utomstående som var in och kommenterade var Lassse i Våmma, skit va glad jag blev...och fattade än mindre hur det gått till.
Mycket har jag fått lära mig. Många svordomar har lämnat mig och min gudomliga själ, sedan dess....men så har jag också lärt mig mycket.
Jag har också fått många vänner...goa kära bloggvänner som jag rankar högt... på min skala av vänner, jävligt högt.  Jag har träffat två underbara.
Annelie och Kerstin....båda känns som handplockade av min själs vänner. Båda så naturligt nära min egen livsåskådning...min kärlek till livet.
Jag har hittat mitt objektiv i fotandet, jag ser bilder.
Jag fotar bättre, jag har självförtroendet att våga redigera mina foton, och tro att jag är bra.
Allt detta har NI alla hjälp mig med, med kommentarer, och framför allt kritik.
Jag drömmer om att nångång skriva en bok, har alltid drömt om det, kanske en dag vågar jag ta steget och hoppa utan att veta om jag har någon botten att landa på.
Kanske, men jag lovar inget.
Men jag älskar bloggandet, det ger mig ett rikare liv, och jag blir av med alla mina konstiga ord och mina underfundiga tankar.
Grattis Rantamor du har fyllt 1 år, och klappa dig på axeln.....
Idag åkte vi ut till Järnäs.
En vacker slutjanuari dag med sol, och vi traskade ut på havsisen.
Underbart och underbart...och ännu mera underbart....

Isbergerna hade hopat upp sig till stora, stora bröt, och vi var lika förundrade som ifjol, hur naturen kan bereda oss njutning.
Här ser ni proportionerna på isen med Rantafar i förgrunden.
Vansinnigt läckert.

Och solnedgången blev bara så bra, vi var helt förstummad.
Längst bort i horisonten var det öppet vatten, och kommer det en rejäl storm så bryts isen snabbt upp igen. Det mullrade och "pratade" i isen hela tiden, havet levde under isen och vi hörde naturens storhet. Vi var bara små statister som trippade omkring på isen, och dom stora rollinnehavarna fanns under isen.
Vi lämnade det frusan havet med ödmjukhet, det är inte här vi härskar, men vi älskar att gästspela och kommer gärna igen.
Och det gör vi, var så säkra.
Och nu passar jag på att tacka alla ni som följt min blogg under detta år, och ni som kommit till på slutet...jag kommer att fortsätta blogga, och jag hoppas, hoppas att ni också gör det.
Så kul att följa era bloggar.

Tjingeling...Rantamor fyller 1 ÅR. Snart lär jag mig att bli självgående Rantis....... tror jag.

35 kommentarer:

Lasseivåmma sa...

Tänk att jag såg dig först, vilken tur jag hade. Grattis till det första året. Hoppas att du håller på många år, eller att du hittar ett skrivande som är ännu roligare. Tänk att skriva en bok.....

Nette Cecilia sa...

Grattis till ditt år ,jag har 4 månader kvar tills det blir mitt år.Om du tittar noga på din himmel i dag så ska du se att vi på stranden mittemot har samma himmel ,men vi kunde inte traska på isen för det var vatten under snön,det är nog så att bloggen ger en många nya vänner.Nu är det så att sådana som jag med eget företag o känd i hela halva öbotten får lite välja mina ord här på bloggen.Så ibland får jag redigera mig själv.Vårt sommarhus som ligger 60 km norrut borde ligga rakt mittemot din hållplats,kramis Nette

Rigmor sa...

Grattis!! Å jag är jädrans så glad att du bloggar och att jag hittade in till dej!! Ditt mustiga språk gör att jag får bilder på näthinnan hela tiden, så namnet på din blogg är väldigt slående!! Så många gemensamma intressen, vördnaden inför livet och naturen, kunna njuta av det som bjuds, bli småförbannade över orättvisor och elände, uppskatta god mat, jag skulle kunna hålla på halva natta och rabbla upp saker! Sen tycker jag visst du skriva en bok, jag väntar, och ta för sjutton med dina underbara bilder från fjällvärlden!!
Känner att nog att jag måste fira ihop med dej i morgon, blir det bra med en semla??
Kram kram

Leena sa...

Ett stort grattis! Du får mig ofta att le, ibland att skratta men alltid att må väl. Tack för det! Har inte följt din blogg så länge men du känns som en av grundbultarna i bloggvärlden för mig.
Fortsätt med ditt härliga språk, svordomarna slinker ner med det andra, och dina bilder är ju helt underbara! Och visst ska du skriva en bok, det finns böcker av alla de sorter och huvudsaken är ju att man är äkta och har något att ge.

Heja heja för Rantamor!

BP sa...

Stort, stort GRATTIS på ettårsdagen Rantamor!!! Du är förvånansvärt duktig för en ettåring, du står på benen, kan laga världens godaste mat, fotar gudomligt bra och du kan skriva. Ja å som barn gör mest - det första de lär sig är att svära;-)

mormia sa...

Ja då får jag säga Grattis på 1 årsdagen. Har själv ett tag dit men hoppas jag uppnår den åldern för bloggandet är en trevlig sysselsättning.
Vilka vackra bilder på underbar natur. Här hemma ligger isen på sjön men den pratar också ett dovt muller vete sjutton vad det är som händer.
Ha det gott/kramen

mormia sa...

Ja då får jag säga Grattis på 1 årsdagen. Har själv ett tag dit men hoppas jag uppnår den åldern för bloggandet är en trevlig sysselsättning.
Vilka vackra bilder på underbar natur. Här hemma ligger isen på sjön men den pratar också ett dovt muller vete sjutton vad det är som händer.
Ha det gott/kramen

Bettan sa...

Grattis till 1 års dagen! Jag hoppas verkligen att det kommer bli fler år att fira, jag gillar både ditt skrivande och fotande. Dina natur foton får mig alltid att njuta och känna mig glad. Fortsätt med det :)

Grattis kramar från mig

Oljekritan sa...

Åh då vill jag Gratulera...till Ettårsjubelören!! Jag gillar ju dig, och ditt roliga sätt att skriva..Och svordomarna med..de hör liksom till, och gör det hela naturligt. Visst är det kul att blogga och nya vänner har det gett. Glad att jag fann dig, hur det nu gick till ha ha....Åh så fint det är i Järnäs---jäschnäääs---som di säger. Underbara foton!!!! Har själv fina bilder därifrån, ska lägga ut några tror jag..Havet, det fina..
och fjällen...fattar att ni trivs där..i livet..puss
aj..fel kram mena jag//Karina

ansepanse sa...

GRATTIS till ett år som bloggerska, jag har ju inte följt dig så länge men är glad att jag hittat dig och förstår nu hur det kommer sig att du skriver så bra, då har alltså varit kåsör för en tidning
kramar

Kerstin sa...

Har sagt det förr och jag säger det igen, skriv boken! Du har ju uppslag så det räcker. :) Jag får säga stort Grattis till ditt första år i bloggvärlden! Har ju hittat dig lite senare än Lasse, men vad gör det om hundra år? Huvudsaken är ju att vi fann varann. :) Du har skrivit ett jättefint inlägg, du har förmågan att använda ord så man känner och hör hur det är därute på isen.
Det var väl typiskt att jag skulle missa en sån solnedgång, det ser ju helt fantastiskt ut. Och isen som redan börjat torna upp sig. Det kanske blir en resa ner till Järnäs nån gång. :)
Ha en finfin kväll.

Camilla (Rantis) sa...

ååå älskade goa Rantamor....
sitter här med ett glädjerus i kroppen å skulle bara vilja ut å sprida kärlek å värme...♥♥♥♥♥..har ju träffat en hel bunt med underbara bloggvänner denna helg å jag är så lycklig..så lycklig att denna "underliga, konstiga bloggvärld" finns, där man kan möta människor man aldrig skulle ha möt annars...
Å jag är så lycklig över att allt tjatande om att du skulle börja blogga lönade sig..
Löve you, å jag är din support for ever...bara att skriva HJÄLP så fixar jag!!
pössen på er min galna, underbara helt suveräna föräldrar!

emsa sa...

GRATTIS på 1-årsdgen och tack för att jag fått träffa Din/Er goa dotter via bloggen! Kram

emsa sa...

Glömde..bilderna va fantastiska!!

Annelie sa...

Grattis kära vän! Din bloggkärlek är besvarad, det vet du ju.
Jag har mycket svårt att tänka mig en enda dag utan att få gå in och läsa vad skrivit, och numera är det ju också rena proffskorten du bjuder på! En fröjd för både hjärta och själ.
Även om jag inte har tid att skriva en kommentar just då, så måste jag ju titta in, det har blivit ett beroende! Men ett väldigt angenämt sådant!

Ann-Mari sa...

Grattis! Synd med den finländska tidningen, men kanske du inte börjat blogga om du fortsatt skriva kåserier där? Så, som de optimistiska säger; när en dörr stängs öppnas en annan :-D
Ser fram emot år 2!

Pennelina sa...

Stort grattis från mig!

Kram <3<3<3

Camilla (Rantis) sa...

Emsas blogg adress:

http://avbetydelse.blogspot.com/


Hemma i Lilla Stugan nu..... tröööööttttt!
Jösses vilken full späckad helg!
Känns som om jag varit borta i8 fler dygn, har hunnit med så otroligt mycke..
Kram kram!

Anki Nilsson sa...

Grattis...Grattis...!!
Ja de var tur de fick dig till detta, för vad skulle vi andra som alltid kommer o läser dina underbara inlägg gör annars??
Tack Rantis för att du fick mamma till detta!! ((förmedla va))

Vilka otroligt vackra bilder du leverarar...man nästan storknar när man ser dom.

Hipp Hipp Hurra på 1-årsdan.
Kramiz

Hasse´s Skärgårdsbilder sa...

- Ett jättestort GRATTIS från Oskarshamn !!!
Alltid lika rolig att komma in på din blogg och läsa dina "frispråkiga" berättelser, och se dina fina bilder från fjällvärlden.
Däremot är jag numera ännu mera tveksam till din framtid som Biskop i "Lapphelvetet"....:o)
- Ha det så bra och fira ordentligt !!! / Hasse

ansepanse sa...

sv: då var det tur för oss att du inte fick skriva vidare på dina kåserier, annars hade vi ju inte haft din fina blogg, tack det värker bara lite i handk´leden idag

Marie sa...

Tjohoo!!! Vad roligt! Grattiskramar i massor från mig.

Lilla C's mamma sa...

Ja det är rätt åt finnpajsarna att missar dina kåserier, vissa vet inte vad bra nutidslitteratur är, den ska varken korrekturläsas eller censureras. Klarar man inte av lite svordomar och en och annan särskrivning så är man inte mycket att hänga i julgran. (varför man nu skulle hänga i julgran?)
Så grattis morsan på ett års dagen, du håller precis på att lära dig stå på egna (blogg)ben!


//M

mimmi sa...

Ett jätte stort grattis till din ett års dag och jag är så himla glad att du började att blogga så man kan få läsa vad du skriver och få titta på dina bilder :)

Cissi sa...

Grattis på ettårsdagen!

Supersnygga foton av solnedgången och isen!

"Lillagul" sa...

Hepp , Hepp Hurra på din 1-års dag !!!
Tycker du klarar dig riktigt bra här ute i cybervärlden :)
Fast inte vet jag hur ofta du hojtar på Rantis ;-)
Hoppas du fortsätter att blogga riktigt länge för det är så himlans kul att läsa om dina öden o äventyr :)
Kjelle Bus har fått en kram :)
Kramiz till dig från oss kommer HÄR !!!

Vitsippan sa...

Kära Rantamor !
Det vore väl skam om inte jag också får säga Grattis till ett-årsdagen.

Jag har både gråtit och skrattat åt Dina underbara berättelser.Och jag tror det är fler än mig som har gjort det.Ibland har jag skrattat så tårarna trillat.Och Din son är allt bra rolig han ,med.Går in från Din el.Dina döttrars bloggar.Ja de skriver fint och intressant också.Inte tu tal om annat.
Så då fortsätter Du ett år i taget,
Då har jag nog inte läst alla Dina inlägg från början, eller har jag det.Får väl bli en repris.Det skadar inte.Går ibland in och läser mina egna för att se om jag berikat mitt modersmål. Kanske lite.

Ska kolla Din nya blogg 365 dagar.

Kram Mi

sasfoto sa...

Vilken himla tur att det blev som det blev. För vad vore bloggvärlden utan Rantamor? Jo, betydligt fattigare.
Grattis till ditt 1-årsjubileum och grattis till att ha fått en så trevlig och varierande sida vad gäller såväl texter som bilder.
Ha det fortsatt gott, såväl hemmavid som ute i bloggvärlden! /SA

Lilla C's mamma sa...

Krypa i säng ja, kanske om man har madrassen på golvet, fast därifrån härstammar väl falla i sömn..?

Carina sa...

Grattis till blogg-ettan! :-)
Ja, jag e nog en av dom som saknar dina kåserier om Jakobstadsbon, men allt har sin gång o nu läser vi här istället! :-)

Ha det gott o Många kramar från Åivo.

agnetha sa...

Oj oj vad kommentarer du fått. Men det är ju inte så konstigt för du är ett riktigt proffs o det har jag sagt till dig flera gånger. SKRIV BOKEN!!! människa. Jag vill säga GRATTIS till dig idag på Bloggfödelsedagen. Ja, ja, visst klockan har gått över midnatt men va gör det. Bättre sent än aldrig.
Tack för dina ord på min blogg.

Anonym sa...

Hittade precis till din blogg genom annat bloggläsande, och vill passa på att gratulera till 1 år med bloggandet! =o)
Ja, bok har jag oxå drömt om sen barnsben, men så fastnar orden i halsen och jag kommer inte längre än näsan räcker. Kanske när jag blir äldre att orden formas som de ska och rullar ut ur munnen. Vi får la se! =o)

Nu ska jag läsa vidare på din blogg. Tjingeling!

susanne sa...

grattis i massor, rantamor!
har själv bara bloggat aktivt i två månader, och 'känt' dig betydligt kortare tid, MEN fan så roligt att ha fått chansen att följa med ditt liv på bloggen!
ha de bra!
susanne

Maria sa...

Grattis! Hittade hit via din underbara dotter som jag träffade i Stockhom.♥♥♥♥♥och som jag känt i många år via webben!

Monica sa...

Grattis till ditt år=) Jag har inte kommenterat dig tidigare men läser dig det gör jag. Ha det gott och välkommen till min blogg...om det nu är nått att läsa om=) / Personliga Persson