måndag 20 september 2010

Sikar, sikrom och torkade trattisar......

Så blev det havet igen imorse, vattnet var nästintill platt och rådimman låg över havet...solen hade hunnit upp, alltså ännu en vacker höstdag började.
Vi vittjade nätet, som hade fått vara orört av sälen, orört av pingvinerna (skarvarna) och innehöll sex feta sikar och en fulgädda stor och grönglänsande och alldeles insnört i nätet...han fick åka i igen.
Fem små strömmingar till Oliver, som av någon anledning varit å lämnat en mus framför vår trappa, kanske tack för senast han fick strömming....vem vet ???

Medans Rantafar rensar och filèar sikarna, springer jag runt lite med Nikon. Fotar lite vattenstänk mot stenarna vid stranden. 

Och ett rätt mysigt blad med morgon dimman i. Ser ut som en sol med gröna strålar. Vi åker hem och jag tar hand om...

sikrommen som några av sikarna hade, det blir goda såser, eller som garnering på någon förrätt. In i frysen, tillsammans med siken, förutom den som det blev fisksoppa av idag. Mums.
Kolla nu har jag tre burkar med torkad trattkantareller, så Lilla C`s mamma du ska få så att du kan ha en fin burk vid spisen, å vi måste ut å plocka mer, det är ju så kul.
Nu ska vi inte fiska på ett par dagar ryggen börjar bli rätt öm, så nu får det bli lite annat. Och 14 sikar på två dagar är rätt bra.
Tjingeling...nu kommer höstmörkret så tänd ljus, d är så mysigt.
Och var rädd om varann.....

7 kommentarer:

Vitsippan sa...

Gudagott att vara,vid så vacker natur, som Du får vistas vid.Och den underbart goda sikrommen.Godare än löjrom faktiskt.Har även frossat i rysk kaviar.Som jag sagt förut min Pappa var krögare.

Jag tog en "resa" via Youtube till Oslo och min barndomsstad Vetlanda.har inte hunnit skriva något.Då jag ägnat dagen åt Yngves inköp och pantning av alla burkar a´-:50 som jag skulle köpa kattmat och sand för.Y;s kompis Ola körde, och jag lämnade honom att panta färdigt medans jag handlade inne på Coop.När jag kom dit, letade han frenetiskt i fickorna, påstod han tappat pantkvittona sammanlagt på över 130:- S.sa han snott dem.Vad förgrymmad jag blev,bete´ sig så.Yngve bara viftade och sa att Ola hjälpt honom så många ggr förr.
Att man inte kan lita på folk.
Jag tappar lusten att hjälpa Y.mer för han lät honom gå fri.Han skrev ut sig idag,på eget bevåg.
Kände jag måste skriva av mig till Dig för Du har förståelse.Och jag tror inte att Du far illa av det.Nu ska jag sluta vara så snäll o.hjälpsam.

Härliga trattisar i burkarna,undrar om det finns i skogarna här nere, kanske, men jag ser inte skogen för alla trän. hihihi.
Lillskogen i Söndags, växte bara giftiga.

Stor kram /Mi

sasfoto sa...

Hej, go´kväll och tack för din kommentar! När jag krånglat färdigt med min blogg var jag bara tvungen hit och se hur det gått med fisket och fotande. Gått bra ser jag! Likaså med svampletandet.
Jädrans vilka bra bilder du tar! Har kollat både denna och tidigare bloggar och njuter av miljön och kanonbilder. Fint som attan när vattnet blir som du har det på bilden med stenarna.
Gör som du säger, tänder lite ljus för att lysa upp tillvaron med...
Ha en toppenbra fortsättning på veckan! /SA

Camilla (Rantis) sa...

wow, va snyggt med de där trattis-burkarna....
å jag håller med sas, vilka fin fina foton du tar nu...
Nikon å du e ett bra team!!

Hedlunden e piggare idag....
köpt lite "bluthkrûter" saft åt han, så nu ska järn-halten upp.. *S*

Annelie sa...

Åh vilka härliga bilder occh vilken miljö! Höstbilderna är precis så som du säger, det är så vackert att det nästan gör ont!
Känner att jag skulle vilja insupa lite av lugnet däruppe.
Tänkte Staffan kunde släppa av mig där nån dag eller två nästa gång han kör upp, är det okey?

Hasse Broms - Skärgårdsbilder sa...

- Hejsan Ranta !
Finfina höstbilder.

Du undrade om zoom-objektiv till din Nikon.
Eftersom jag inte vet vilken brännvidd du har på ditt fasta objektiv, är det lite svårt. Men rent generellt kan man väl säga att en zoom från rejäl vidvinkel till en hyffsad tele är idealisk. Då klarar du rubbet med ett objektiv.
När jag gick över till Nikon köpte jag Nikons eget 18-200mm. Det ligger mellan 6-7000 kr.
Väljer man i stället Tamron 18-270 (lite mera tele men samma vidvinkel) ligger priset på 4300 kr.
Men det mest prisvärda är nog ändå Sigma 18-200mm, det får du för 3.750kr hos Cyberphoto.se.
Jag har en lång telezomm av Sigma, är är väldigt nöjd med kvaliteten. Tamron vet jag inte hur deras zoomobjektiv är. Däremot har jag en 90mm macroglugg från dom som jag är riktigt nöjd med.
Jag skulle nog välja sigma´n. Men kolla för säkerhets skull att den fungerar till just din kameramodell, D40x, innan du slår till....
Nu ska jag ut och "rasta" min Nikon...:o)
- Lycka till !!! / Hasse

Pumita sa...

Ojoj, vilka godsaker det var här. Kan inte vi byta liv i ett par dagar? Du får fiskpinnarna och pulvermoset och jag mumsar i mig kantarellerna och allt det andra smarriga. ;)

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.