måndag 21 februari 2011

Annorlunda.


Eftersom MåndagsTema hos Petunia idag var Annorlunda, så har jag klurat vad jag har som just är annorlunda, och naturligtvis detta bord som min Far har gjort till mig.
Han var verkligen en tusenkonstnär med sina händer, och sin hjärna....han var frispråkig och ville ofta stå i centrum.
När jag var liten uppfann han första potatisupptagarmaskinen i vår by, det kan ha varit tidigt 60tal, som han svetsade ihop den i sin lilla verkstad. Åjo den funkade, men jag var ju fruktansvärt less att gå där bakom detta snurrande åbäke å plocka potatis som sprätte iväg långa vägar.
Men far fortsatte slipa på sin uppfinning, och efter några år funkade den så att potatisen kom rakt ned i lådan, med mor stående bakpå som sorterare.

Ja otaliga uppfinningar rann ur hans huvud, och hans fingrar, många som fortfarande fungerar i Kronoby i Finland där jag växte upp.
Så här ser iallafall bordet ut som han snickrade, visst är det just Annorlunda, och unikt, och alla tre bordskivorna går att snurra runt...varför, tja han ville ha det så. Och varje detalj i bordets fina mönster skar han ut, och infattade med ett annat träslag, ett otroligt jobb som krävde tålamod och perfektionism.
Och visst blev det vackert...

Och längst ned , i foten på bordet, finns ett lönnfack, eller som far sa, det ska vara ett litet barskåp där man kan gömma en liten kvarting, ifall man blir "framfull" (ang. gårdagens  blogginlägg) och hamnar på golvet, kan man ju krypa fram till räddningen.
Han hade humor den gode far.

Och han var en otroligt skicklig konstnär med sina knivar, varje träbit han fick i sina händer blev ett konstverk. Och inte bara knivar , han skulpturerade tillåmed me motorsåg. Hans snickrande visste inga gränser, och idag har många av oss minnen av hans verksamma liv. Den här fiskargubben, gjorde han vid ett av många besök hos oss, till Rantafar.
Detta var lite om min far, och han var på sitt sätt också lite annorlunda, inte en i mängden, han gick alltid sin egen väg, övertygad om att allt gick att genomföra, på ett eller annat sätt.

Mera annorlunda hos Petunia

27 kommentarer:

Nette Cecilia sa...

Verkligen annorlunda ,vi hade en granne här som gjorde liknande träsaker också.Väldigt fint jobb,trevligt med sådana minnen,kram Nette

sasfoto sa...

Vilken fantastisk tråkonstnär din far var. Bordet med de tre skivorna med intarsiateknik är helt underbart!
Ha en fin vecka! /SA

Annelie sa...

Men Guuuuud vilket bord! Nog var det annorlunda, det var ju helt enastående! Vilket jobb, vilket hantverk, helt otroligt!
Sicken en han var, din far. inte konstigt att du blev som du blev!
Uppfinningsrik och vältalig och alldeles fatastisk!
Och angående min blomma, den doftar bara om man tar på den, så jag tror inte det är nån fara med Rantafars allergi, men säker kan ju ingen vara.

Kerstin sa...

Men vilken konstnär han var din far. Vilket fantastiskt handarbete. Blir alldeles förstummad när jag ser hans kreativitet. Den där luckan var ju fiffig. Det är bra att ha nåt på krypnivå. ;)
Ha en fin dag, Rantamor.
Kram

Malys krok sa...

Veldig annerledes og veldig fint gjort av din far! Virkelig en kunstner! -Margit-

mimmi sa...

Men kors i taket .. vilket underbart bord!!! woow .. ett sånt skulle jag vilja ha ..men jag misstänker att det är nog bara du har ett så unikt och vackert bord :)

Tezzie sa...

Som studerande trä-artesan kan jag fullt uppskatta allt arbete som gick in att laga ditt intarsia bord! Wow, vilket jobb :D

Din far var helt klart 'one in a million', med helt rätt inställning att man kan åstadkomma vad som helst i livet!

agnetha sa...

Men oj vilket bord! Vilken konstnär din far var, vilken möbelskapare!!! Om du skulle tröttna på detta bord så finns det tusen som skulle vilja köpa det av dig. Men jag misstänker att så aldrig kommer att bli fallet! Helt klart ANNORLUNDA.

Elisabeth sa...

Ett otroligt vacker bord. Vilken intarsia! Vilken glödje att ha ett sådant bord!

Ingrid sa...

Tjusigt värre!! Vilket bord!
Ja, här kom jag inramlandes från någon annan blogg, ser vi har lite gemensamma vänner.
Märkligt att jag inte hamnat här innan, för här var det ju igenkänning direkt!! Kärleken till natur, barn, barnbarn, god mat och drycka, samma "gamle gubbe" sen barnsben och sist men inte minst en HUSBIL!! ;)

Lotta sa...

Vilket fräckt bord
på med en liten vaxduk på varje skiva och så fram med taccos.
Jättebbra för då kommer alla åt.
Vilket otroligt jobb han har lagt ner.Skitsnyggt...Kul det där med pluntan och krypläge hahaha!!!!
Nu vet jag var du har fått din humor ifrån.Pappa!!!!!
Härlig blogg!!!
Kramizzzzz

Osloskånskan sa...

Patchwork for men!

Petunia sa...

Dette er jo kunst!! Du så dyktig din far er!
Et kjempeflott valg for annerledes!

Inge sa...

Sikke et kunstværk..det er virkelig anderledes.. :-)

Lasseivåmma sa...

Detta var vackert, både hans arbete och din beskrivning av det. Han verkar ha varit full av energi. Kanske något ramlade ner till dig. Bordet med de tre roterande skivorna måste ju vara helt unik. Snyggt inlägg, och fritt från svordomar, grattis.

BP sa...

Vilken fantastisk pappa du har haft!!! Älskar hans verk. Det är dådant som man inte gör längre nyförtiden. Sådant hantverk håller på att dö ut - om det inte redan är det.
Verkligen annorlunda konstverk du bjuder på - å inte en enda svordom, snyggt jobbat Rantamor:-)))

Camilla (Rantis) sa...

....åh nu blir jag lite rörd, goa Moffa!
Ja, han har nog sina alster både lite här å där eftersom han gillade att ge bort saker med, tänk vad många smörknivar å slevar som han suttit å täljt som man sen fick välja en innan man åkte däifrån... eller en...
Ta två, sa han ju jämnt...en för bå ögon!
=)
Perfekt annorlunda tema....

...jag har ju lite jobba att göra med ett antal bloggar denna vecka, e ju gästdomare på Inspiration & Kreativitets bloggen å det ska vara klart till på onsdag..
men de ska bli skoj!

ansepanse sa...

vilken konstnär din far var, otroligt vackra bord
kramar

Leena sa...

Annorlunda och mycket vackert bord. Att det sedan är din pappa som har gjort det till dig ökar värdet än mer. Och lönnfacket i golvnivå är helt genialiskt :)

Hedwig sa...

Det var verkligen annorlunda. Snillrikt, finurligt. Var rädd om det.

Annelie sa...

Det har varit en sån där sköööön kväll ikväll. En sån där kväll som man inte vill ska ta slut. När allt bara känns mjukt, skönt och vilsamt. Man har bara en natt till att jobba, ingen mer inskolning denna veckan. Man har tid att smälta allt det nya och man har en ledig dag framför sig. Jag kommer att sova som en stock inatt, och jag hoppas att du också får en bra natt, utan din värk....

susanne sa...

en sån konstnärlig uppfinnare din far var!
härligt!
susanne

Anki Nilsson sa...

Who, ja de var verkligen ett annorlunda och vackert bord. Lyckliga du som äger de o så gjort av din far. Mmmmm

Lönn fack...kanon om du blir framfull ja..haha

Vilket kostverk..

Kramiz

Erik "Semlan" sa...

Verkligen ett annorlunda bord, ett konsthantverk. En riktig snickargubbe din far.

Bonnfrua sa...

Jag kan riktigt se "potatissprätten" framför mig!
Jag är mer van att stå på upptagaren och sortera bort ruttet, grönt och stenar. Så det är ingen sinekur att plocka potatis idag heller, fast i jämförelse med förr är det kasnke det! :-)

Vitsippan sa...

hej !
Inte Undra på,att Du är så klever på allt Du tar Dig för.
Ja det må jag då säga, att det var ett förtjusande träslag i bordet.Och verkligen välbevarat, sagolikt.Säreget utseende också.

Uppfinnare var väl Din Pappa, fick han patent på potatisplockaren?

Kram Mi

Anonym sa...

For et fantastisk bord!
Så kjekt å ha dette vakre bordet som din far har laget.
Ønsker deg en fin onsdag.