tisdag 22 februari 2011

Tegel och åter tegel.

Hedwig ville ha tegel och åter tegel på VeckansHus denna vecka, jag störtdyker ned i arkivet och sommaren, och vårt besök i Helsingfors. Alla som åkt färja över till grannlandet har ju landat nära denna byggnad, saluhallen. Längst uppe står årtalet 1888, och det övertygar mig att just saluhallen är byggd då.
Ett besök är det värt, för innuti finns det mycket godsaker vackert upplagt, och det är mycket man vill smaka på.

Det här tegelhuset finns i Jakobstad, Finland och det är ett gammalt tullhus, så mycket mera vet jag inte annat än att det finns en restaurang där idag.

Detta torn finns också på tullhuset.

På andra sidan vägen finns den här byggnaden, och Rantafar som har vuxit upp i Jakobstad påstår att detta är fd. järnvägsstation, en maffig sådan. Liknar mera en fängelseanstalt tycker jag, men det finns inte i Jakobstad, så jag litar på Rantafar.
Och detta torn är murat på hörnet på järnvägsstationen.
En lite brusig och dålig bild, men jag tyckte den var lite kul iallafall.

Mera Tegel kan ni se hos Hedwig och VeckansHus

7 kommentarer:

Camilla (Rantis) sa...

wow, vilka kontraster det är i det första fotot....
har du Ps:at till det eller var det så skarpa färger?
En massa tegelbyggnader har du ju hittat i din akviv....kanske går att googla lite på järnvägsstations bygganden från Jeppis....

Jag har ju fått äran att vara gästdomare på Inspiration & Kreativitets utmaningen så jag har nyss fixat till 10 bedömingar inkl en vinnare...
Inte lätt, de finns ju så många duktiga fotografer att välja på..
men men... smaken e ju som baken å jag har gjort mitt val!
=)
Får väl se när Nina publicerar min lista...

Sitter med lite ekonomijobb på firman å försöker att få ner våra kostnader, å jag väl inte lika bra som paps men jag har fått ner dem lite i alla fall...

Ha en bra tisdag!
Kram kram

Leena sa...

Saluhallen i Helsingfors är absolut värd ett besök! Och kanonbild dessutom ... Nu är det rätt länge sedan men förr när vi oftare tog bilen till Finland och hade släkt och vänner i södra Finland var vi där rätt ofta. Ofta avslutade vi Finlandsresan där och köpte på oss massor med rågbröd och karelska piroger. Bilen doftade som värsta bageriet.

Det är konstigt så lite bilder jag har från Finland fast vi har varit där så mycket. Fast det var ju oftare och längre förr, innan digitalkamerorna fanns. Och diabilderna bara ligger, vi tittar aldrig på dem ...

BP sa...

Snart får jag väl en tegelsten i huvudet;-)
Älskar tegel i alla dess former, så efter titten här hos dig är jag väldigt nöjd nu:-)))

Hedwig sa...

Bravo, kul att få se saluhallen i Helsingfors. Där finns verkligen mycket gott.
Det gamla tullhuset i J:stad - titta på bilderna igen och se hur murbruket ligger upphöjt över stenytan. Ger en kul effekt på kryssförbandet. Ditt sista foto med tornet - det är en sk turell, ett tema vi haft tidigare.
Kul att få se lite foton från J:stad, min farmor var tydligen född där i slutet på 1800-talet.

Vitsippan sa...

Tegel får mig att tänka på sagan om de tre små grisarna.
Dennis jobbade ihop med en Erik Tegel. och jag var i Spånga på Erik Tegels väg.
Jag hade velat ha vitt tegel på huset som Dennis byggde åt oss.Men det blev brunt, men ändå inte, sådan färg fanns inte.Tegel,tegel på väggen där säg vem som vackrast i landet är....

Annelie sa...

Saluhallen är så vacker och att sedan få gå in och botanisera där, känna dofterna och handla, vad mera kan man önska sig. Åker jag på semester till en stad och det finns matmarknader eller saluhallar, är det ett måste.

Läckra bilder!

Anni sa...

Saluhallen är en tjusig byggnad - så där ska saluhallar se ut! och när Leena skriver om rågbröd och karelska piroger vattnas det i munnen på mig. Det gör det även av dina tegelbilder - jag är stormförtjust i tegel!

Agneta Spångberg som glaserat tegelstenarna i mitt inlägg är känd för sitt keramik med dekaler. Dessa dekaler läggs på keramiken efter att glasyren bränts, i en extra vända i ugnen.