söndag 26 december 2010

En kall men mysig uppesittarkväll.....

Uppsittarkvällen på Tomtebo, slutade trots mycket velande, ute i snödrivan framför en varm och mysig eldstad. Utetemperaturen var runt -20 nånting, så det bet ordentligt i kinderna.
Men Lilla C`s föräldrar hade ordnat så mysigt på sin altan, grävt långbänkar i snön och täckt me fårskinn för att rumporna skulle hållas varm.
Så när äntligen den velande långe mannen, hade tänt brasan, och den ännu skeptiskt velande familjen hade enats, fått på oss alla tjocka kläder, kalsonger, tjocksockar, så var vi plötsligt där ute, och glada miner blev det, och glöggen värmde fint i magen.
Kvällen var ändå härlig trots kylan...lite magiskt att sitta där ute, istället för att sjunka ned i en fotölj framför brasan.... som brann på tvskärmen....konstigt men kul.
Och tv program behövs ju inte i en glad och pratsam familj.....man hör inte ens texten på tv kan jag lova.

Och Rantafar trivdes i sin lånade ryssmössa och värmande dryck i glaset. 
Inte alls dumt att sitta runt en värmande brasa, med hela familjen samlad, inte undra på att han ser nöjd ut.

Men kolla en fotograf till !!!!
Klart att Rantis och jag fotograferade allt vad vi orkade. Och fördelen med att vara just fotograf är att man sällan behöver vara med på bild.

Jahaja....sa LillaC`s mamma, när hon äntligen hade fått tjatat ut...nästa alla (en sov sött i sin säng, och en var så frusen och småkrasslig att han kollade genom fönstret) "vad tyckte ni nu då, alla ser ju ut att trivas, jag sa ju att det var mysigt".
Och visst var vi alla överrens om att det var annorlunda att sitta ute på uppesittarkvällen, och man kände sig nästa religös där ute. Som jag brukar säga att min religion finns i naturen, och då handlar det inte om någon skäggig jesufigur, utan om en inre frid, att få känna och uppleva naturens storhet och stillhet, och därtill kärleken från en varm familj.

Tänkte skriva,  att vi avslutade hela "andakten" med att skicka upp en sån där "rislykta" i  den mörka , kalla kvällen. (och skrev det också ?? )
Men sanningen är att vi började hela "seansen" med att just skicka upp den, och den drog iväg så fort att jag knappt hann få någon bild på den.
Jodå LillaC`s föräldrar hade rätt, det var en mysig kväll, och ett kul minne att lägga till i minnesbanken....hoppas bara att det inte ramlar bort, med hjärncellernas förminskade antal.

Näe fortsättning följer...
Mellandags Tjingeling...
Eftersom det verkar som att jag inte riktigt vet vad jag drack på uppesittarkvällen...trodde det var glögg, men LillaC`s mamma var av annan åsikt...jag drack irish coffee (hoppas jag stavar rätt nu för annars får jag väl fan för det också).
Iallafall, det jag drack var gott...och näringsrikt..tror jag ????
Och visst förstår jag att inte långe mannen vill ha mig där...slänga snusen omkring sig så där, klart han måste dammsuga !!!!!


12 kommentarer:

Helga Sofie sa...

Så trivelig :-)
Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær!
Ha en fortsatt fin romjul

Jeg har forresten ordnet blogg-roll på Fies notiser. Du har fått en velfortjent plass på den! Gleder meg til å følge med deg videre. Klem :-)

Lilla C's mamma sa...

*skratt* En tanke, två bloggar! ;-)
(trodde jag lagt upp mitt inlägg i din blogg när jag såg min brasa på din sida)
//M

Rigmor sa...

Men så trevligt!! Något att ta efter kanske, mannen i huset köpte två eldkorgar åt oss själva i julklapp. Ryckte in och jobbade kvällen före julafton och när jag kom körandes på våran lilla byväg så låg röken som riktig tjocka över vägen, trodde först att han tokeldat i nya kaminen...men det var eldkorgarna som brann så stämningsfullt när jag kom hem!!
Ha en riktigt skön annandag!!
Kram

Lasseivåmma sa...

Låter mysigt det där med uppesittar-utesittar-kväll.
Gissar ändå att det inte blev så himla sent om det var -20.
I dag har jag uppesittar-dag (jag kan sitta utan stöd).
Får nog snart hugga in på julmaten.
Ha bra mellandagar nu, och se upp för snön som kommer svepande söderifrån.

Lilla C's mamma sa...

Jodå morsan, du drack glögg med, men en annan dag!
Och åh va glad långe sambon skulle bli om ni flyttade hit, gissa vad han gjorde när ni åkt?
Plockade fram dammsugaren!

M

Vitsippan sa...

God fortsättning på Er båda !

Onödigt att skriva likadant som hos Lilla C:s Mamma.Du kan läsa där, väl.
Jag hade en förträfflig Julafton, satt vid datorn och mina bloggar,gick in på varenda en och önskade God Jul,så idag får jag väl fortsätta önska det som står högst upp.
Lite gladare efter Dotterns kramar.Hon maila till Taxi-om snusk-chaffisen.Tänk vad jag råkar ut för.Typiskt.
Nästa år ska jag akta mig !

Så fick jag då Lilla familjen hos mig i fyra timmar,ingen svärson, men det får bli nästa gång.Såg honom på håll då han hämtade upp sina älsklingar.
Hade sagt åt Madeleine att inte fräsa åt mig.Underbar svärson.

Kram MI

"Lillagul" sa...

Åh så mysigt ni ser ut att ha haft det !
Så du vet inte vad du dricker du ??!! Men du stavade rätt till Irish Coffee i alla fall :)
Kjelle Bus kanske får en lite större gran till nästa jul ;-)
Jodå vi 2-benta har också haft en mysig jul :)
Här har det druckits Ingefärs öl o Lakritsglögg (inte samtidigt) kanske ska tilläggas *fniss*
Fortsatt trevlig Annandag jul !

Carola sa...

Det ser jättemysigt ut det där! Och visst är det bra mycket mera minnesvärt att umgås med prat än att glo på TV! :) Jag håller med om att naturen känns som en religion. Jag känner samma sak och förundras och överväldigas hela tiden över naturen.

God fortsättning!

Peter,Bettan och Clara sa...

Nämen så mysigt det ser ut. Jag är väldigt frusen av mig men det där hade jag nog kunnat gå med på ;) Hoppas ni hade en lika mysig julafton.

Trevlig annandag till dig

mimmi sa...

ojojoj man måste nog ha varit där och upplevt om man skall tycka att det hade varit mysigt att sitta ute i snön när det är så himla kallt ute ..men det ser ju faktiskt ut som om ni njuter när ni sitter där i snön :)
det var en annorlunda grej och det är ju roligt att få testa något nytt :)
kram :)

mormia sa...

Det var väl en trevlig kväll under stjärnorna, hoppas de va klart väder. Kallt, ja men ni värmdes ju både utifrån o inne ifrån eller hur?
Hoppas eran jul har varit lika bra.
Kramizar från torpet

Ann-Mari sa...

Vilken tur att ni lyssnade, för det låter ju som en toppenkväll, trots den bitande kölden!
Undrar var ni fått tag på rislyktan? Jag försökte få tag på sådana, men de säljs visst inte i Finland eftersom de anses "brandfarliga"? De är så vackra, och jag hade hellre sådana än raketer på nyår!
Njut av mellandagarna,
Ann-Mari