fredag 17 december 2010

Lurabarns högtid... God Jul...

Kan inte bara låta bli att ta fram ett foto från sensommar/höst havet, så där mitt i det agressiva rödajulhelvetet som är i december.
Jag är ju en jordfärgmänniska, och plötsligt när det är jul, ja då vill jag ha rött.
Måste vara rubbad, men det sitter nog i en jultradition som jag älskar sedan barnsben.
När jag var liten, hände nog inte så mycket i mitt liv, så när det blev jul så blev jag helt galen.
Mamma pyntade till jul, och jag fick skriva en önskelista, och lägga under kvasten vid farstubron.
Att det sen var mamma som tog den, på väg till ladugården, visste jag ingenting om. Jag trodde på TOMTEN. Fan...jag var nog gammal när jag ännu trodde på tomten, idag kan jag bli föbannad att alla lurade mig. Jag stod där finkammad och finklädd och sjöng för grannens ungkarl, som jag var övertygad om var den riktiga Tomten. Lurad...
Har ibland tänkt att jag skulle strypa den jäveln, som klappade mig på huvudet när jag satt i hans famn.... full av tillit till tomten.....
Jag var nog ett lättlurat barn, blundade för sanningen, men kom undan med tomteskoj...inte undras på att jag gillar just tomtar.
Idag har jag städat min "vidspisen låda" ojsan va mycket som var av gammalt datum.
Hur kan det bli så, hur kan årtal bli så nära varann, lite "GalneGunnars tänk". Och det är... att det inte var så länge sen jag just köpte den grejen eller.....men... om sanningen ska fram är det FÖR  länge sen. Som igår när jag gjorde min Kålrotslåda...det ska vara ströbröd i, jag skvätte i det, med ägg och mjölk, vad jag då inte såg var att just ströbrödet var från 2008.
Inte någon god arom när det hela var klart...bara att spola ned.
Därför en rensning av allt idag, 2008...var det SÅ länge sen ?????

Ikväll har jag gjort en ny kålrots/morotslåda och den doftar alldeles underbart gott.
Såg att LillaC`s mamma tyckte att vi kunde vara utan lådan, eftersom den blir bortglömd i mickrougn varje jul.....också en tradition, och då ska den vara av bra kvalitè. Traditioner ÄR viktiga och då måste dom vara av bra bäst före datum....

Fredagkvällen börjar gå mot sitt slut, vi har ätit gott ikväll...igen. Kyckling med ett eget gott täcke, balsamico sallad och ungstekt potatis till.
Hade ett crazyögonblick tänkt att grilla ikväll....skotta bort all snö av altan, och tända grillen....men vi var så rädd, att någon skulle komma med sådana där kramaom-migsjälvtröjor till oss...och kanske röda nu när det är så nära jul, att vi avstod. Fegisar....
Grillad kyckling hade ju bara varit så gott....men kanske vi ska satsa på att våra grannar tror att vi är normala istället....inte vet jag, men så här i juletid ska ju alla ögon tindra...inte vara förvånade...
Vill fortfarande strypa den jäveln som var tomte när jag var liten...sitta där å låtsas...
Jag är så lurad.....grannjävel.... å dig gillade jag....

Tjingeling...nu blir det lurabarns högtid....God Jul....

7 kommentarer:

LissenTo sa...

Tycker på något sätt att det var härligt att du trodde på tomten.
Nuförtiden vet alla barn för mycket om verkligheten.

Rensade mkt när jag flyttade. fast häromveckan hittade jag en gammal tub med majonnäs.

Rotfrukstlådan lät smarrig.

Finfrämmade till jul från Göteborg och Timrå. Längtar.

Ha en skön adventshelg//Lissen

Annelie sa...

Så klart jag har sett din söta tomte!
Hann bara inte kommentera!
Jodå, vi hade det bra på kalaset och vi firade både Liam och Cecilia, de fyller samma dag!

Kålrotslåda! Jag ÄLSKAR kålrotslåda! Vill ha!

Lasseivåmma sa...

Vi har fått in den finska kålrotslådan i traditionen via min sons svärmor, och jag måste säga att jag ser till att den inte blir bortglömd i mikron. Den är jättegod. Vad gäller tomten så undrar jag om du verkligen slutat tro när jag läser din text i dag, och att grannarna ska betrakta er som normala kan du nog glömma. Jag tycker däremot att snögrillen var en bra ide, frågan är om det går att få tillräckligt varmt bara. Nu går vi in på spurten mot julstressen. I dag ska Ludde julbada innan vi gör sista julstädningen, själv badade jag till förra julen, så jag hoppas slippa i år.
Ha en bra helg och krama dig själv och mys om det kommer någon med tröjan med de långa ärmarna. Finns dom verkligen i rött?

Rigmor sa...

Gud va jag skrattat och känt igen mej!! Jag var LIVRÄDD för tomten när jag var liten, mammas kusin klädde ut sej och skrämde vettet ur mej varje jul, hur f-n kunde han?? Å hur kunde mamma tillåta....jul efter jul? Det värsta är att karln är trevlig, ännu svårare att förstå det då....
Fråga inte mina barn om att glömma saker när det är jul...! När de var små så började jag alltid att köpa julklappar i väldigt god tid, gömde dem VÄLDIGT väl, och glömde sen att jag köpt dem...vilket resulterade i att på julafton kunde de sitta där och öppna sina paket och deras mor far upp helt vild i blicken, och börjar leta...ofta var de inte ens inslagna...Undrar om de fått men för livet?

Camilla (Rantis) sa...

hahaha...
jadu tänk vad många barn som blir lurade...
fast EN äkta tomte måste det väl finnas??

...kålrotslåda!!
Kan jag också vara utan...
men leverlåda kan jag tänka mig att äta... fast inte på julbordet!
*S*
men....kålrotslådan SKA ju glömmas i micron, annars blir det ingen jul!
Jag ska ju köpa revbenen denna gång, men de e ju bara du Mutti som kan fixa den rätta smaken så det fixar jag till dig...
=)

...usch vad det snöar idag igen!
Tar aldrig slut....
tur vi har grannen med traktor som kommer å plogar!
Å det var ju bara -3 igår på bandyn, å sen har ju Hedenhös en kompis som är is-spolar expert på banan så vi fick ju vara inne de varma delarna när vi ville...

...nä, nu ska jag se om jag kan dra in 56 mille på V75:an!
=)

Kerstin sa...

Vilket traumatiskt minne du har från din barndoms jular. Stackare. Det är många barn som kommer att bli lurade i år också. För trots att de är smartare än vi var (!) så kan man ju aldrig vara säker. ;)
Snyggt du har det i lådan. Jag gjorde en rensning i kylen häromdagen. Jisses, vart tar åren vägen????? Hur kan det bli så att helt plötsligt har man många saker att kasta.
Jag tycker ni skulle dragit igång grillen. Om folk tycker att ni är konstiga så vem bryr sig? Min bror med familj har en tradition att alltid grilla på årets sista och årets första dag. Alltså nyårsafton och nyårsdagen och än har det inte kommit några farbröder med konstiga tröjor. :)
Ha en fin fjärde advent och hälsa så gott till Rantafar.

Vitsippan sa...

Nu har jag läst hur många av oss som blivit skrämda och lurade.OcH jag med.Fy farao. Nu tror nog inte barn på Tomten längre eller storken.Eller på GUD, nej de tror nog på Robert Lind i Kramfors.
Så säger min Dennis i varje fall.Och då måste man väl tro att det är sant.
Hohoho ! Tror inte jag firar någon Jul alls, men pyntat har jag för min egen trevnad.Brukar ösa upp extra mycket snö på fönsterblecket. men det har snöat så mycket att det syns inifrån. Härligt.Besvärligt.Nu har vi ljus här i vårt hus Julen är kommen hopp tralalala, barnen i ring dansa om kring.usch hit kommer ju ingen.Det tror jag inte, de hinner inte.Vi får fira efter Jul, då rear de i affärerna då blir det i fest Kapernarum.Jag ska sitta här hemma och läsa bloggar och käka godis och glass i stora lass.
Mi som redan börjat med att äta godis, det är slut nu, måste köpa nytt.

Kram