måndag 27 december 2010

Måndagstema - 2010


Petunia ville i sitt Måndagstema att vi skulle illustrera det som hade stor betydelse för 2010.
Inget att fundera över. Jag tänkte genast på vår helikopter färd upp på Dajmanjaure, tre dagar på ett helt makalöst underbart kalfjäll.
 
Jag hade ju aldrig åkt helikopter innan, vilken upplevelse, och jag knäppte foto på foto, men det största minnet finns nog på näthinnan.
Vi sov i tält, vi kom på att vi inte var trettio år mera, när vi skulle krypa ur och tältet, men jag skulle absolut göra om den resan.

Så underbart att kunna ströva runt, med ryggsäck, sätta sig ned och bara njuta.
Och fisket var helt otroligt med dessa vackra feta öringar som man kunde se med blotta ögat, i det klara kalla fjällvattnet.
Något att drömma sig tillbaka till, och mitt stora minne från 2010.

13 kommentarer:

Petunia sa...

Deilige minner fra 2010 du viser oss. Naturen står i fokus hos veldig mange når de skal se tilbake på året som gikk. Å fly med helikopter ser veldig moro ut og å kunne få ta bilder fra luften må være en drøm:)

Vitsippan sa...

Ja det kan jag förstå,vi som följde Dig på den resan.Njöt också.

(Jag har flugit helikopter över <Vetlanda Pappa tog med mig,helt fantastiskt,var nog bara 12 år då, ändå minns jag det som om det var igår.Stadshotellet var som en tändsticksask.)

Härliga vidder det är däruppe, hänförande o.förtrollande.

Sa förr, innan jag dör,ska jag se midnattssolens land.Men kom på att jag varit i Ö-vik, där var det midnattssol.Ljust hela natten.

Härliga firrar.

Leena sa...

Oj vilka upplevelser, både helikopterresan och tältandet! Har aldrig åkt helikopter så det skulle så klart vara roligt, men att tälta uppe på kalfjället är ännu häftigare! Sådana vyer ... Ser att ni hade en rejäl packning med er, och det blir det ju med tält och sovsäck men det väger ju också ... Men att bara vara i den miljön, fiska - och få sådana fina fiskar! och njuta, det lever man på länge!
Ha en skön vecka!

Inge sa...

Wauuu en fantastisk oplevelse det må have været.. skønne billeder du viser.. :-)

mimmi sa...

Ja kors i taket det måste ha blivit ett minne för livet detta .. så underbart härligt att få upplevat sånt och härliga bilder blev det ju också ser jag :)
kram :)

susanne blomqvist, florist, yrkesvävare, trädgårdsmästare sa...

ser ju alldeles underbart ut det där!
kram
susanne

sasfoto sa...

Hej och god fortsättning! Kan tro att det var ganska lätt när du skulle leta fram ett minne framför andra. Fina bilder som alltid och i ditt titta-ner-bidrag finns härliga blå färger.
Hoppas förkylningarna ger sig så det inte blir ett nyårsskifte i sjuksängen!
Ha det gott! /SA

TorAa sa...

Vilken fantastisk opplevelse.
Nydelige bilder.

btw. Jeg var selv aldri i et helikopter før barna spanderte en sådann tur på min 60-års dag.

Annelie sa...

Alltså, lyssna nu ordentligt! De här bilderna och denna texten gör att man blir abslut övertygad om att jag som helst vill bo mitt i smeten i storstaden blir fullt övertygad om att jag faktiskt inte alls vill det! Jag är säkert bara hjärntvättad eller nåt, för vem skulle kunna motstå din beskrivning av ert underbara liv däruppe, inte jag i alla fall.
Fast jag skulle väl få lappsjukan efter en vecka, kan man inte få både och!?
Nej storNikon har inte fått börja jobba ännu, men till helgen blir det nog lite tid att bekanta sig med den. Eller, bekantat sig har man väl, man fullkomligt sliter ju upp grejorna ur kartongen när man kommer hem, känner, tittar och studerar. Stoppar batteriet på laddning, installerar i datorn, och sen väntar man tålmodigt på att få i alla fall provfota EN gång, fastän batteriet inte är fulladdat. Känns det igen?

Maria sa...

Takk for den varme kommentaren din. Jeg tenker også slik at hvis vi kriget mindre og elsket mer så ville denne jorden være et paradis!

Monica o Jacob sa...

Ja det var nog en resa det, ser helt underbart tyst och skönt
ut.
Nää sedan jag kom in i tantåldern och blev slut som artist föredrar jag nog kylan;-)
Ha det bra;-)

Pysselfarmor sa...

Tack för kommentaren.....och har förstått att fjällen betyder mycket för dig/er. Borgafjäll är vackert!

Jag har en gård utanför Dikanäs, 11 mil norr om Vilhelmina. Det är fjäll runt om där...mest kända kanske Kittelfjäll, Marsfjäll och inte förglömma Hemavan/Tärnaby.
När vi tältade där så var vi på väg en bit upp på Marsfjället.

Jo man får elda som bara f-n - ugnen ska upp i 900-1000 grader för att glasyren ska smälta. Det är speciell glasyr man blandar annars skulle ugnen upp i minst 1200 grader och det kan man inte vedelda...och glasyren är också en annan än den man använder vid vanlig keramikbränning. Den ska tåla att den spricker...men kan japanerna på 1500-talet och nu (det är därifrån tekniken kommer) så ska väl jag också kunna ;-)
De använder rakukoppar i sina tecermonier....

Det är många som rakubränner men då med gasoleldad ugnstunna, vilket jag också prövat men det är inte lika kul. Det är mera utmaning med vedeldning och så älskar jag att elda!

Gott slut på 2010....må många fjäll- och fisketurer det bliva!

Melusine sa...

Jeg kan tenke meg at den turen var fantastisk opplevelse! Håper det blir noen slike i det nye året også :)