torsdag 16 december 2010

TemaFredag - Julens Färger.

Sinneskatten i fredagens tema har , julens färger.
Och jag kan inte att låta bli att presentera den finaste tomten jag vet...LillaC.
Det här är hans allra första jul, 3 månader gammal, och sötare än socker.
Hur söt får en liten tomte bli ????
Och röd ,är ju julens allra juligaste färg, även om många andra vackra färger har smygit sig in på senare år.

Och så ett alldeles kvällsfärskt foto på vardagsrumsbordet där mina barndomstomtar finns på min julduk. Innan min rygg kajkade ihop satt jag ibland å broderade, ganska njutningsfullt.
Idag är det inte många som broderar, idag köps det nya dukar varje jul, jag älskar att ta fram mina gamla traditionella.
Men visst köper jag nytt också, men vissa gamla saker blir viktiga.
Ikväll viner vinden utanför huset, och snön tokyr omkring, va tur att man får sitta inne i ett varmt hus. Ikväll gjorde jag kålrotslåda, en tradition från Finland, som vi vill ha på  julbordet. Men det blev bara skit....så imorron gör jag om och gör rätt.

Ja just det ja...mitt bidrag till TemaFredag.http://sinneskatten.blogspot.com/


30 kommentarer:

Camilla (Rantis) sa...

hahaha...
vi har precis samma motiv på fredags temat...
Röda ljus å en tomte klädd Lille C!!!
fast en sån där fin broderad duk har jag ju inte... fast jag har ju kvar den där bonaden jag broderade när jag var 4-5 år...
*S*

Leena sa...

Det var den gulligaste lilla tomte jag sett på åratal! En sån kanonbild! Du är lyckligt lottad som har en sådan tomte som kommer och hälsar på dig! Och handbroderat är fint till jul, och helst sådana som har många julars minnen i sig.

Beppan sa...

Jul = Rött = Sant!!
En riktigt go´ tomtenisse!! Man blir varm inombords av att se en så´n tjusig och glad en!!
Det där med traditioner är viktigt - särskilt i juletid. Även om man visst kan blanda med nytt också.
Sov gott!!! :-)

Pysselfarmor sa...

Ja småtomtarna är söta - ska tillbringa julaftonen med två små "rackare"....och vissa gamla saker blir väldigt viktiga allteftersom åren går...
kålrotslåda är gott!

ser din julros i ett annat inlägg - jättefin...kolla den här länken du kanske vill göra en julbordsdekoration av speciellt slag
http://pysselfarmor.bloggplatsen.se/2010/12/12/4130452-julblomsterarrangemang/

och ja det är en alpacka som tomten har framför släden i år ;-)

Här är också yrväder och snö...snöat hela dagen. Och pendeln var försenad och vissa inställda - jag förstår inte detta elände varje vinter härnere. Det är väl klart att vi får snö i Sverige - verkar som man inte kan förbereda sig alls på det med snöröjning och kommunkationsmedlen.
fy fy och fy...trött på det men inte snön.

ha en jättebra och inte så blåsig fredag.

Lysande ögonblick! sa...

Så fint. Rött är verkligen julens färg och jag gillar det som tusan!!!

Maria G sa...

Åhh en sån söt liten tomte, man smälter :)
Din broderade julduk är såååå fin. Jag älskar att brodera, och så fort jag har varit till optikern och skaffat glasögon ska jag ta itu med mina handarbeten jag har liggandes. Har pysslat med sånt sen jag var 9-10 år.
Ha en fin och bra fredag!

Susanne sa...

Men vilken goding!!! Och skoj att du skriver om kålrotslådan för vi har just suttit här på jobbet och pratat om olika rätter på julbordet. Och en av jobbarkompisarna är från Finland och jar just berättat om den rätten och hur den tillagas. Dessutom förvarnade hon mig att det kanske kommer att osa en del på julaftons natt... Vi ska nämligen jobba ihop den natten också!!! Kram

Kerstin sa...

Åh så fin den första bilden är. Vilket leende! Det värmer hjärtat. :)
Vet du, jag broderade tidigare jag med. Har fått lägga av för några år sedan, men det finns kvar dukar som ett bevis på att man faktiskt varit kreativ. :)
Ha en fin fredag.

sinneskatten sa...

Sicken sötnos han är lille C,jag väntar o väntar på att det ska gå vägen för min son. Men tyvärr har detta år varit kantat med misslyckanden. Jag kan riktigt känna din lycka.
Jag har också broderade dukar som måste ligga på bordet när julen kommer, det ska vara lite gammalt då enligt mig. Jag fick en glittrig rosa ren av min dotter för nått år sedan för att det borde finns en mordern sak också.....men det vet i sjutton om jag tycker. Ps den hänger på en undanskymd plats för den är ful.
God jul och en underbart nytt år.

Lasseivomma sa...

Smånissar och broderade dukar, bjällerklang och glögg så man blir alldeles yr. Ljuslyktor och snö upp till midjan, nej jag tror jag rymmer. Men det kan jag inte, för min fina fru har kommit bort i all röran, och någon måste vara hemma och elda och fixa mat till Ludde. Det blir nog bra ändå när julen väl kommer. Dina bilder var bra, inga fula kanter i bakgrunden.
+++

Rigmor sa...

Hjärteknipande goding!! Ni fick alltså en julklapp i förskott det året?? Sen blir jag alldeles öm i hjärtetrakten när jag ser din julduk, jag har flera gamla broderade efter min mormor, som jag packade ner så grundligt (dukarna alltså, inte mormor)...nu förstår jag ju att fredagen får ägnas åt att rota på vinden och ingen annat, fram ska de!!
Ha en bra fredag, själv ska jag ju som sagt upp på vinden...*skrattar*
Kram

Marie sa...

Halegosingen vilken Nisse. Hur söt som helst.

Lotta sa...

Men helleduttande....
Vilken ljuvlig liten tomtenisse...ohhh vad man blir sugen på en liten puss.
Härlig tolkning.
Har du broderat duken själv eller är det arvegods Jag har en massa underbara efter mamma.
Kramizzz Mysig advent.

Maria sa...

Så söt liten tomtenisse. Roligt att ha kvar gamla broderier som är ett litet minne i sig, nä tror inte att så många broderar idag.
Ha en bra helg o 4:advent/kramizar från torpet

Bitten sa...

Vilken söt tomtenisse! Jul är väl traditioner? Trevlig helg!

Monica sa...

Söt liten tomte och julduken var riktigt traditionell med tomtar o gröt, härligt.
Ha en skön helg;-)

Milla sa...

Vilken goding och så mycsigt det ser ut hos dig...

ormbunke sa...

Det tomteleendet smälter man direkt för. Ja här plockas det fram de gamla julsakerna. En del får man faktiskt slänga då de har blivit väldigt stötta med åren. Jag har inte sytt mycket i mitt liv men det blev en julduk en gång och den finns alltid på bordet.Gubben hade ett tag för sig att han var allergisk mot hyacinter och satte dem därför i uterummet.Men nu har jag haft dem inne och det har gått bra hitills. Jag har kokt min grönkål men det gör ni väl inte uppe i Norrland? Ha de gott i helgen. Anita

Herr Nilssons Fru sa...

Gud vilket sött barn!!!!!!! förlåt tomte...hummm
Rött är vackert rent otroligt vackert. Jag valde det till vårt skafferi o när man går in där - så får man en rejäl duns av färgklick. Blir de för mycket går man ut o stänger dörren.

Önskar trevlig fredagsafton
Kramiz Anki

Herr Nilssons Fru sa...

Glömde:
Bananfodralet....värsta innegrejen..haha. Nä skojar, jag har tittat på dem länge men tyckt de var lite dyra. En bra grej när man tar bananen med, hur ofta gör du de på en skala sa gubben...hummm
Nu var de oförskämt billiga - vem kan motstå då?? inte galna jag.
Jag gillar lite konstiga saker...de förgyller liksom

Kramiz igen

Unknown sa...

Vilken underbar liten tomtenisse! Kunde väl knappast bli bättre till det aktuella temat.
Jaha, nu är det er tur att få mera snö. Här dinglar endast något lite lätt i luften och temperaturen har stigit till behagliga minus 5 grader. Men mörkt som attan hela dagen.
Hoppas att ni får en skön och trevlig helg inomhus i värmen. /SA

Jah Hollis sa...

Det var en glad litet tomte, det. Och fina julfärger.

Lilla C's mamma sa...

Men mamma det gör ju inget att kålrotslådan blev skit, den ska ju ändå bara glömmas kvar i micron på julafton!! ;-) Vi måste hålla på traditionerna!!
Söt lite nisse, men det är ju inte så konstigt, med sån söt mamma!! *fniss*

//M

mimmi sa...

Vilken härlig underbar tolkning :) den första bilden .. den var ju så otrolig bra .. så full av glädje och så söt :)
kramizz :)

Oljekritan sa...

åh sötaste lilla sötistomten ja..barn är underbara och ens barnbarn är ju bäst. Vilken fin duk..NU gillar jag broderade dukar..förr, hatade jag dem..NU tycker jag det jättefint med brodyrer..synd att det är ur tiden. Man ser på loppis jättefina dukar som nån lagt ner massor med timmars arbete på, säljes jättebilligt. Men bra att de kommer till användning i o f s. Kålrotslåda...gott..brukar jag också göra. Hur kunde den bli skit..
Hoppas det blir bra i morn..
Kram och god helg//Karina

Bettan sa...

Pluttungen! Så söt han är, helt klart en av de sötaste tomtenissarna :) Ja visst köper man mycket nytt, men det är ju så roligt ;) Men roligast är väll ända att få använda något man själv åstadkommit.

Trevlig fredagskväll!

Misswhatsit sa...

Vilken glad och söt liten tomte.:) Duken är också jättefin. Det är något visst med saker man har haft genom åren.De ger en skön nostalgikänsla.
Ha en skön helg!

Anni sa...

Med ett sådant motiv är det svårt att inte fotografera! Tur att man kan ta hur mycket som helst nu med digitalkameran, tänk hur det var alldeles nyss!

Stort tack för din snälla kommentar hos mig. Du får väl ta med dig Rantis till Stockholm i augusti och hälsa på mig när jag ställer ut, om du vill se mer glas ;-)

Mona sa...

Världens sötaste tomte! Den är så vacker din broderade julduk. Kan absolut inte mäta sig med en köpt duk.

Mi´s nya liv och det jag redan levt sa...

Hejsan Rantamor !

Redan nu syns det att det blir en glad liten gosse av Lilla C.
När min Dotter varså liten, sa vi mullenutt åt henne och då sken hon upp och blev hur glad som helst.Men hon var ett glatt barn ända tills det spårade ur=mitt drinkande.Sorgligt.Nu tycks hon lida mer av det.

Jättefin duk, jag har några alster kvar i en låda.De kanske jag skulle lägga fram.

kram och ha det så bra.Det vet jag att Du har förresten./Mi